President Santokhi is gestart met besprekingen in Caricom-verband in Belize

President Chandrikapersad Santokhi is maandag aangekomen in Belize. Hij neemt in het kleine Midden-Amerikaanse land deel aan de besprekingen in het kader van de 33ste Tussentijdse Caricom Staatshoofden Vergadering dinsdag en woensdag in San Pedro. Deze vergadering staat onder het voorzitterschap van de premier van Belize, John Antonio Briceño. 

Tijdens de openingssessie dinsdag kwamen Caricom secretaris-generaal dr. Carla Barnett, aftredend Caricom-voorzitter Gaston Browne (premier van Antigua and Barbuda) en Caricom-voorzitter John Antonio Briceño aan het woord.

De regeringsleiders buigen zich over een aantal zaken die van groot belang zijn voor de Caribische gemeenschap. Het gaat om de impact van de Covid-19-pandemie op de regio en aanbevelingen om het herstel van regionale economieën te bespoedigen; het bevorderen van de interne markt en economie van Caricom om te helpen bouwen aan een veerkrachtigere gemeenschap en het bevorderen van het Caricom Agri-Food Systems Agency, met de nadruk op regionale voedsel- en voedingszekerheid. 

Van de regeringsleiders wordt ook verwacht, dat ze de regionale particuliere sector, de arbeidsmarkt en het maatschappelijk middenveld erbij betrekken. Verder staan ook het bespreken van maatregelen tegen klimaatverandering, na de recente COP26 Klimaattop in Glasgow, de veiligheidssituatie in de regio en de situatie op Haïti op de agenda. 

Woensdag 2 maart vindt er een afsluitende persconferentie plaats.

President Santokhi neemt donderdag deel aan een eendaagse top met de leiders van het Central American Integration System (SICA). Premier Jоhn Вrісеñо zal ook tijdens deze bijeenkomst als voorzitter fungeren. Tijdens dit moment zullen de verschillende regeringsleiders discussiëren over onderwerpen als economisch herstel na de Covid-19 pandemie, de situatie op Наïtі en de regionale veiligheid, voedselzekerheid voor de regio, klimaatverandering en de uitkomst van COP26 in Glasglow en voorbereidingen naar СОР27, zo bericht de Communicatie Dienst Suriname, CDS.

De CDS vermeldt niet of de Caricom regeringsleiders ook op de agenda hebben staan de door Rusland ontketende wrede oorlog in buurland Oekraine en de gevolgen ervan voor de Caribische regio.

error: Kopiëren mag niet!