Maatschappelijke groepen vragen eerherstel Jowini Abaisa

Onder leiding van Obed Kanape, vertegenwoordiger van het platform Fietie (Fiiman Innovatie Educatie Technologie Intellect), is maandag 28 februari een petitie ingediend bij waarnemend president Ronnie Brunswijk, op het Kabinet van de Vicepresident.  

In die petitie wordt de regering gevraagd om de overleden vakbondsleider Ronald Abaisa, ook bekend als Jowini Abaisa, in ere te herstellen. Abaisa kwam op voor de belangen van het volk en streefde naar lotsverbetering van de arbeidersklasse. Hij werd tijdens een demonstratie op 27 februari 1973 doodgeschoten door de politie.

De indieners van de petitie, die verschillende maatschappelijke groepen vertegenwoordigen, streven de volgende drie punten na: 

het terugplaatsen van de gedenknaald ter nagedachtenis van Jowini Abaisa naar de oorspronkelijke plek waar die stond – de plek waar hij in de Henck Arronstraat werd vermoord; 

dat het plein voor De Surinaamsche Bank de naam Jowini Abaisa plein krijgt, en 

dat namens de staat Suriname de officiële verontschuldiging wordt geboden aan de familie en nabestaanden, voor het verplaatsen van het gedenkteken.

Het stemde Brunswijk goed, dat er nog Surinamers zijn die zich ontfermen over de geschiedenis van Suriname. Hij beloofde deze zaak binnen de regeringstop te bespreken en zo spoedig mogelijk het standpunt van de regering kenbaar te maken, zo laat hij maandag 28 februari weten via social media.

Abaise was vakbondsman van de Bond van Arbeiders van de Geologisch Mijnbouwkundige Dienst (GMD).

Op 27 februari 1973 trokken boze werknemers van de GMD via de toenmalige Gravenstraat naar het gebouw van de Staten van Suriname om hun eis, betaling van achterstallige lonen, kracht bij te zetten.Ter hoogte van de Noorderkerkstraat, vlakbij de kathedraal, raakten de betogers slaags met de politie, die gebruikmaakte van bullenpezen en traangasgranaten. Toen er toch een paar honderd betogers doorliepen, werd er geschoten, waarbij de 29-jarige Ronald Abaisa dodelijk gewond raakte.

error: Kopiëren mag niet!