Devaluatie en de verarming van het Surinaamse volk

Al jaren wisten de Surinaamse economen, dat Suriname naar de afgrond afstevende. Keer op keer hebben de economen hiervoor gewaarschuwd. In de DNA is er heftig gedebatteerd. De DNA-leden van de oppositie hebben de regering en het Surinaamse volk heel vaak gewaarschuwd, dat Suriname in een diepe recessie zal komen en dat de devaluatie van de SRD onvermijdelijk zal zijn. De regering van Suriname (2010-2020) ging rustig verder met het aantrekken van leningen. Deze leningen werden niet in de productie gestopt, maar consumptief gebruikt. Een groot deel van de leningen kan tot de dag van heden niet verantwoord worden. Het geld is verdwenen. De ex- minister van Financiën is nog steeds voortvluchtig en zal vroeg of laat gesignaleerd worden en zijn gevangenisstraf niet kunnen ontlopen. De jacht op het verdwenen geld zal geopend moeten worden.

De noodkreet van het Surinaamse volk

De meeste burgers van Suriname komen niet uit met hun inkomen. Sommige mensen geven aan, dat de Surinamers geen honger kunnen lijden. Ik zal een voorbeeld geven om aan te geven, dat een groot deel van het Surinaamse volk terecht aangeeft, dat zij fors armer is geworden en flink op de levensmiddelen moet besparen.

Hierbij een voorbeeld van twee groepen (de mensen met alleen een AOV-uitkering en de werknemers met een gemiddeld salaris).

Groep 1 (de mensen met alleen een AOV-uitkering):

In 2008 was de AOV –uitkering: 375 SRD per maand ( omgerekend naar US$ tegen de koers van 2,80/134 US$ per maand); in 2016 was de AOV-uitkering 525 SRD per maand ( de koers was 7,52/70 US$); in 2021 was de AOV-uitkering 1.000 SRD per maand ( de koers was 21/ 48 US$; AOV-uitkering februari 2022 is 1000 SRD ( 48 US$ / de koers is 21).

In 2008 kon een AOV’ er met 375 SRD ( 134 US$) de basisgoederen in de winkels kopen, die hij of zij nodig had. In 2022 heeft deze AOV’ er 1.000 SRD (48 US$) en kan veel minder basisgoederen kopen.

Groep 2 (werknemers met een gemiddeld salaris):

In 2008 had een werknemer een salaris van maximaal 2.000 SRD per maand (omgerekend naar US$ tegen de koers van 2,80/ 714 US$ per maand); In 2016 was het gemiddelde salaris maximaal 3000 SRD (omgerekend 399 US $ per maand / de koers was 7,52).

In februari 2022 is het salaris van vele werknemers maximaal 5000 SRD per maand ( de koers is 21/ dus 238 US$).

Vergelijk je het salaris van februari 2022 ad 5.000 SRD ( 238 US$/ koers 21) met het salaris ad 2.000 SRD in 2008 ( 714 US$/ koers 2,80), dan zie je de verarming ook van deze groep werknemers.

De devaluatie van de SRD heeft de Surinaamse bevolking armer gemaakt. Daarnaast zijn de prijzen van de basisgoederen fors gestegen door de wereldwijde crisis door o.a. de coronapandemie. De vrachtkosten, die flink zijn gestegen, hebben uiteraard invloed op de prijzen.

De importeurs willen geen genoegen nemen met een geringe winstmarge. De winkeliers gaan anno 2022 rustig door met het verhogen van de prijzen. De controle van de prijzen in de winkels door de afdeling Economische Controle Dienst is slecht.

De noodkreet van de Surinamers wordt steeds luider: “Help, wij verzuipen”.

Dennis Lapar

Directeur Stichting FinanceSuriname

error: Kopiëren mag niet!