Speciale stuurgroep gaat wettelijke erkenning Surinaamse traditionele geneeskunde voorbereiden

President Chandrikapersad Santokhi heeft vrijdag een uit vijf personen bestaande stuurgroep ontwikkelingen traditionele medische systemen geïnstalleerd op het Kabinet van de President. Santokhi heeft benadrukt dat de Surinaamse multiculturele traditionele geneeskunde enorm rijk is. “Rijk aan, gezamenlijke kennis en kunde, die een belangrijke intellectuele bron is”, aldus de president.

Het staatshoofd stelde, dat de traditionele geneeskunde getransformeerd kan worden naar een volwaardige industrie, een medische systemenindustrie met de Surinaamse traditie als fundament. Deze industrie, bestaat uit verschillende schakels in een lange productieketen. Hierbij word gedacht aan medicinale plantenkenners, verzamelaars van de in het regenwoud groeiende medicinale planten en plantdelen, telers en verwerkers van medicinale planten en plantdelen, verpakkers, distributeurs, apotheken en andere verkopers. Ook de traditionele geneeskundigen, wetenschappers, en alle andere directe schakels in de productieketen, van onze traditionele medische systemenindustrie hebben een cruciale rol te vervullen bij het ontwikkelen van de industrie.

De eerste taak van de stuurgroep is om de wettelijke erkenning van de Surinaamse traditionele geneeskunde voor te bereiden. De werkgroep staat onder leiding van voorzitter Steve Silos. Verder hebben zitting Amrika Anroedh, Andjenie Autar, Joan Ilahi en Max Huisden. Vicevoorzitter van de Nationale Assemblee, Dew Sharman, zal de stuurgroep als adviseur ondersteunen. 

“Dit is een heel belangrijk moment voor Suriname, want er is veel potentie. Economisch gezien kan de traditionele geneeskunde een heel belangrijke pijler worden voor de financieel economische situatie van het land en het is een groene manier van ontwikkeling”, aldus professor Max Huisden.

Om te werken naar de wettelijke erkenning, zullen er verschillende samenwerkingsverbanden moeten worden aangegaan met de bestaande dienstverleners in deze sector. De voorzitter van de werkgroep geeft aan dat er samengewerkt zal worden met alle organisaties die direct of indirect betrokken zijn bij de traditionele geneeskunde in Suriname. “Hoe meer hersenen zich bezighouden met een onderwerp, hoe beter het resultaat is van de gezamenlijk bedachte oplossing, in plaats van een persoon”, benadrukte Silos.

error: Kopiëren mag niet!