Nickeriaanse groente- en fruittelers wijzen op diversificatiemogelijkheden van rijstdistrict

“Je kan toch niet alleen rijst eten?”

Nickerie heeft veel meer dan alleen de rijstbouw waar het bekend om staat. Veel potentie zit in de tuinbouw. Verschillende gewassen, zoals bananen, bacoven en groentesoorten, worden geplant. De afgelopen jaren zijn steeds meer landbouwers gedoken in de vraag naar groenten en fruit voor het eigen district. Maar liefst 15 hectare werd in 2018 aan groenten en fruit in het district verbouwd. Het aantal landbouwers is bovendien gestegen.

De Koöperatie Groenteverbouwers van Pettenpolder (KGVP) laat weten, dat het aantal landbouwers van 144 naar 164 is gestegen. De organisatie richt zich op het voorzien in de behoefte van de lokale markt. Nawien Khedoe, de voorzitter van de KGVP, zegt dat de verbouwers hun producten aanbieden op de lokale markt en deze vaak zelf ten verkoop aanbieden.

Khedoe merkt op, dat Nickerie meer is dan alleen padie. “Als voorzitter van de KGVP zijn wij dagelijks met groenten en fruit bezig. Voor eigen gebruik in het district wordt ook vis gekweekt.” Dit gebeurt in de slootjes langs de gronden waar de gewassen worden verbouwd. Khedoe heeft een stevige boodschap naar de samenleving. “Fruit is goedkoop in Nickerie wanneer het wordt verbouwd, maar door het doorverkopen van de ene tussenhandelaar naar de andere zorgt dat uiteindelijk voor onbetaalbare prijzen voor de consument”, licht Khedoe toe. Daarmee moet men rekening gaan houden, want de tussenhandelaren verdienen het meest. Hij geeft een voorbeeld: wanneer een kilo bananen voor SRD 10 wordt verkocht, dan wordt het via de tussenhandelaar SRD 50.

“Juist nu is fruit belangrijk in deze Covid-tijd. Waarom moet fruit zo duur zijn?”, vraagt hij. Khedoe vindt dat de samenleving gezond kan worden gehouden als er rekening wordt gehouden met de prijzen. De KGVP zorgt ervoor, dat 80 tot 90 procent van groenten en fruit wordt voorzien. Om deze reden verwacht Khedoe meer ondersteuning vanuit de overheid. “Kijk ook naar ons, want je kan toch niet alleen rijst eten?”, vraagt hij retorisch.

Hij benadrukt, dat groenten en fruit net zo belangrijk zijn en doet een beroep op de overheid om meer aandacht aan de groenten- en fruittelers van Nickerie te besteden.

RB

error: Kopiëren mag niet!