Men kijkt vaak genoeg neer op huisvrouwen

In Suriname kijkt men vaak neer op huisvrouwen. Het eerste dat men vraagt is: ‘Werk je of ben je gewoon een huisvrouw?’ Dat zou zo’n huisvrouw in verlegenheid kunnen brengen, omdat huisvrouwen veelal beschilderd worden als iemand te zijn, die de hele dag lekker thuis zit en geen cent in huis brengt. Maar, wie doet al het huishoudelijk werk dan? Is het echt zo gemakkelijk zoals het lijkt? En hoe zit het dan met moeders die los van het dagelijks huishouden, ook voor de kinderen moeten zorgen?

Tegenwoordig wordt de term huisvrouw minder gebruikt. In het buitenland worden deze vrouwen ‘home makers’ genoemd. Ook krijgen huisvrouwen in sommige landen, zoals Zweden en Zwitserland, een salaris van de staat. In Suriname is dat niet zo.

Een huisvrouw die vijf uur ’s morgens opstaat en rond twaalf uur middernacht naar bed gaat, besteedt zo’n 19 uren per dag aan het huishouden en de zorg over de kinderen. De taken van een huisvrouw bestaan onder andere uit het maken van ontbijt en uitgebreide maaltijden, de afwas doen, de kleren wassen, binnenhalen, strijken, opvouwen, wegzetten, de vloer vegen, stofzuigen, afstoffen.

De zorg over kinderen omvat onder andere ze baden, aankleden, eten geven. Ze klaarmaken voor school, ze helpen met hun lessen/ huiswerk, tijd met ze doorbrengen enzovoorts. Dit alles is slechts een deel van het werk! Hiervoor krijgen ze geen betaling. Is het dus terecht om vrouwen die ook hard werken, maar geen geld in huis brengen, te bekritiseren?

Deze vrouwen mogen absoluut niet bekritiseerd worden. Ze zetten het huishoudelijk werk en hun gezin op de eerste plaats. Niet alle huisvrouwen zijn ongeschoold zoals men vaak genoeg denkt, deze vrouwen kunnen ook geschoold zijn. Maar, hebben bijvoorbeeld in afstemming met hun partner besloten om thuis te blijven, vooral als ze jonge kinderen in huis hebben. Stelt u zich voor dat deze moeders zouden werken, dan zouden ze ook moeten uitgeven aan oppasgeld. Wat het gezin dus meer kan kosten. 

Vanwege de huidige situatie raken deze vrouwen ook steeds meer creatief. Ze verkopen bijvoorbeeld koekjes, snacks, ijsjes etcetera van huis uit. Daarmee proberen ze wel een kleine financiële bijdrage te leveren. Ook is met de Covid-pandemie de weg geopend om van huis uit te werken. De moeders/vrouwen kunnen hun baan dan combineren met het huishoudelijk werk en de zorg over de kinderen thuis. In vergelijking met vroeger zijn er wel meer werkende vrouwen. Zeker vanwege de drukkende situatie, waarbij de man het als kostwinner niet alleen zou redden.

SK

error: Kopiëren mag niet!