Mandarijn cursussen al geruime tijd mogelijk voor Surinamers

Er is al sedert december een Mandarijn cursus voor mensen die graag Mandarijn willen leren praten. Het valt bijna niet weg te denken, dat je voorbij een Chinese winkel rijdt om zo toevallig nog wat boodschappen te halen. 

Fijn is het dan, dat je een gesprek kan voeren met de Chinees van de hoek. “Ik had altijd al in mijn gedachten om Mandarijn te leren”,  zegt een studente, die verheugd kijkt naar haar literatuur die ze bij zich heeft. Twee boeken waarvan je uit één de lessen kan leren en uit de andere de opdrachten kan maken.

Samen met nog twee anderen liep ze de klas binnen waar ze werden begroet door hun docent in het Chinees en ze mochten plaats nemen. De cursussen worden volledig in het Engels verzorgd. Heel vrolijk ging hun docent van start met de lessen van die dag. Er zaten om en bij 20 studenten bij 1 docent en weer 20 anderen bij een ander, vanwege de corona maatregelen.

Een jongeman die van mening is dat Chinees ook bij zijn taalkennis packet past, zegt dat hij heel blij is dat hij deze kans krijgt. De cursus is al langer dan de een maand gaande en duurt ongeveer zes maanden. 

Deze cursussen worden op de Anton de Kom Universiteit verzorgd. Studenten die zelf scholing genieten op de universiteit worden dan gratis geaccommodeerd, omdat deze cursus is ontstaan door tussenkomst van de universiteit en het Chinese Confucius Institute. De studenten maken op zo een wijze niet alleen kennis met de taal, maar ook met de Chinese cultuur door middel van het organiseren van verscheidene festiviteiten waaraan studenten mogen deelnemen.

Mandarijn is de verzamelnaam van alle Mandarijnse taalvariëteiten. In China wordt het Guanhua, taal der ambtenaren/mandarijnen, genoemd. Kijkend naar het aantal moedertaalsprekers is het de meest gesproken taal van de wereld

GW

error: Kopiëren mag niet!