Valentijnsdag:“Een cadeautje boven je vermogen, is als een strop om je hals”

Door velen wordt maandag 14 februari over de hele wereld Valentijnsdag gevierd. Ook in Suriname. In vergelijking met de afgelopen jaren, is er wel een heel groot verschil te zien. 14 februari is de dag waarop geliefden iets speciaals voor elkaar doen.

“Het kan ook voor een broer, zus of iemand over het algemeen die jij waardeert”, zegt Julisa. Zij is een klein onderneemster die meedoet aan de verkoop langs de straat. In verband met deze dag verkoopt zij al een week lang bloemen, sieraden en andere kleine leuke dingen die men als een cadeautje geeft. Zij geeft aan, dat het van het jaar heel slap is met de verkoop. “Je hebt velen die voorbij gaan en alleen kijken en verder lopen. Je hebt velen die geliefden hebben, maar het dan niet doen met een cadeautje.”

Vano, die met zijn vriendin aan het wandelen is, geeft aan, dat hij wel geld heeft, maar niet van plan is iets uit te geven aan een bosje rozen. “Als je naar de prijzen kijkt dan vraag je jezelf af of men wel bij is. Een roos uit het buitenland kost al SRD 65 per stuk,een boeket of mooi stuk vol bloemen en behoorlijke mooie bloemen vind je voor tussen de SRD 1.500  tot SRD 1.600 met een uitloop naar SRD 5.000. De goedkoopste is SRD 350. Dat is een heel salaris. Mijn salaris is niet eens SRD 3.000. Dus een cadeautje boven je vermogen is een strop.”

“Mijn vriendin weet hoeveel ik haar waardeer en hoeveel zij waard is. Ik hoef dat niet te bewijzen door iets duurs te kopen”, zegt Vano.

Ben die ook aan het lopen is met zijn partner, zegt dat het elke dag een dag moet zijn waarop je je geliefde verwend of elkaar in een relatie moet verrassen, het hoeft niet een keer in een jaar te gebeuren. “Ik ben niet met sma ai san. Als je de prijzen vergelijkt, denk je dan liever aan een gevulde kast voor de hele week, dan dat je zoveel moet uitgeven aan een aards goed.”

Ben zijn vrouw, die ook met hem was, geeft aan dat zij liever dat geld in handen krijgt. “Alle  kosten moeten gedekt worden en uitgeven aan een iets dat je niet lang kan hebben is helemaal niet de bedoeling. Ik word dagelijks verwend als het geen chocolade is, is het een ijsje of een lekkere portie eten dat hij voor mij brengt na het werk. Die dingen zijn ook duur, maar het gebaar betekent heel veel. Er is nooit een dag dat ik geen cadeautje heb gekregen. De beste waardering en respect en dat betekent veel. De warmte en liefde maken het compleet”, aldus de vrouw van Ben. 

Een andere burger stelt, dat hij wel iets leuks doet, maar iets dat lang mee gaat. “Mijn vrouw heeft vaak genoeg rozen gekregen, maar van plastic. Het gaat niet om hoeveel je uitgeeft maar dat je de persoon waardeert. Ik heb gelukkig niet iemand die naar je budget kijkt, anders was ik al de deur uit. Mijn vrouw verwen ik wel dagelijks door soms ook te koken, maar op deze dag doe ik ook een rooserbij. Zij heeft ongeveer dertien rozen, die heeft  zij zo zorgvuldig bewaart en op tijd worden ze schoongemaakt. Is ook een herinnering van hoe lang wij met elkaar zijn. Dit jaar wordt het veertien jaren.  Het is elke dag Valentijnsdag en niet een keer in een jaar”, benadrukt de burger. 

TM

error: Kopiëren mag niet!