Suriname na Guyana klaar om diep water reserves dit jaar te bevorderen

Suriname ligt in een punt van vruchtbare reservoirs naast buurland Guyana. Suriname heeft een geleidelijke opbouw van exploratie activiteiten gezien sinds ExxonMobil’s eerste ontdekking over de grens bij Liza-1 in 2015. Grootheden zoals Shell, ExxonMobil en TotalEnergies hebben de bodem voor de kust van Suriname bebouwd, wat de broodnodige expertise op het gebied van diep water heeft opgeleverd.

Nog veel te komen 

Hoewel Suriname behoorlijk wat teleurstellingen heeft gekend, zes offshore-putten die tussen 2016 en 2019 werden geboord door bedrijven als Kosmos Energy, Tullow Oil, Petronas en Apache (nu APA) slaagden er niet in commerciële ontdekkingen te doen, is het succes van Exxon in Guyana een snelwisselaar voor de regio. In feite heeft brancheanalyse het ongekende succes van Exxon in Guyana gezien als een positief teken van wat komen gaat voor Suriname. Blok 58 lijkt klaar om de te leveren.

“Total Energies en APA hebben de trend gekeerd met vijf ontdekkingen bij Blok 58 sinds 2020”, zei Rystad Energy in een analyse die werd gezien door de websiteOilNOW. “Veel exploratie putten zijn nu gepland voor de komende jaren bij Suriname door TotalEnergies, APA, Petronas, Shell en ExxonMobil.”

Volumes vergroten 

In het Guyana-Suriname-bekken zijn tot nu toe meer dan 16 miljard vaten aan winbare hulpbronnen ontdekt, 10 miljard vaten olie-equivalent geschat in Stabroek door exploitant ExxonMobil en 6,5 miljard in Blok 58, volgens analyse door Morgan Stanley.

Volgens Rystad Energy zullen de komende jaren de Stabroek-vondsten Snoek, Haimara, Pluma en Whiptail worden beoordeeld, en zal er ook een uitbreiding plaatsvinden buiten het Stabroek-blok. “Dit zal waarschijnlijk resulteren in positieve herzieningen van de Guyanese volumes”, zei de in Noorwegen gevestigde groep. Evenzo zullen in Suriname de beoordeling activiteiten in blokken 52 en 58 en exploratie in andere blokken waarschijnlijk de algehele ontdekte volumes vergroten.

SAM

error: Kopiëren mag niet!