Minister Marie Levens bespreekt laatste ontwikkelingen binnen het onderwijs

De laatste ontwikkelingen binnen het onderwijs werden dinsdag in een persconferentie (zie onderaan) besproken. De minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Marie Levens, gaf ten eerste aan, dat er in de afgelopen periode enorm veel aandacht is besteed aan het binnenland, vanwege de overstromingen, maar ook vanwege de planningen van bouw- en trainingsactiviteiten.

Het ministerie is bezig met praktijkgebouwen in het binnenland, zodat er praktisch onderwijs gegeven kan worden. Ook wordt een campus gebouwd voor de studenten uit Brokopondo en uit het verre binnenland. En ook een internaat in Para, zodat de studenten die elke dag van Brokopondo naar Lelydorp moeten, een veel kortere afstand hoeven te reizen en ook zelf in het internaat op Para kunnen blijven. De minister zei verder, dat er 7 scholen in Brokopondo zijn die er heel slecht aan toe zijn, die gerenoveerd zullen worden. 

Volgens de minister gaan de eerste 2.500 computers naar het binnenland. De computers/laptops zijn bedoeld om in contact te blijven met de leerkrachten. Het zijn geen gewone computers, aldus de minister, maar laptops waarop de lessen worden geupload, zodat de leerkrachten iedere keer kunnen terugvallen voor wat steun.  

Westen van het land

In de afgelopen week is een bezoek vanuit het ministerie gebracht aan het westelijk deel van het land. Ook Coronie heeft veel hulp nodig, zei Levens. Het probleem in dat gebied is, dat er een gebrek is aan leerkrachten. Dit is een enorme opgave voor de leerkrachten die van Nickerie naar Coronie moeten reizen. De minister gaf verder aan, dat er besloten is om containerwoningen naar Coronie te sturen. De containerwoningen worden gekocht en ook is de districtscommissaris al bezig met het zoeken naar een plek om de containers neer te zetten. Levens overweegt om te beginnen met het eerste jaar van de middelbare school in Coronie, omdat dit nog niet aan de orde is. De kinderen reizen elke dag naar Nickerie en dat is ook elke dag een opgave, sprak zij. 

Bouw van scholen Amatopo en Coeroeni

De minister zei verder, dat er kinderen in de inheemse dorpen Amatopo en Coeroeni wonen die nog nooit naar school zijn geweest. Bij deze gaat het om kinderen in de leeftijd van 4 tot 15 jaar. Het curriculum zal dus verschillen. Er zal bijvoorbeeld sprake zijn van een eerste klas met 6-jarigen en een eerste klas met 15-jarigen. De 15-jarigen hebben reeds praktische ervaring opgedaan waardoor het curriculum er anders uit zal zien dan van de 6-jarigen. De minister gaf te kennen dat de voorbereidingen heel veel tijd vergen. Het bijzondere is, dat de scholen in Amatopo en Coeroeni in tripartiet verband worden gebouwd.

SK

error: Kopiรซren mag niet!