Plots blijkt SLM geen US$ 102 miljoen, maar US$ 75 miljoen schuld te hebben na doorlichting administratie….

De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, blijkt niet een schuld te hebben va US$ 102 miljoen, maar van US$ 75 miljoen, zo bleek na doorlichting van de financiële administratie, aldus een maandag 7 februari uitgebracht persbericht van de SLM.

“Meevaller”

Het bedrijf vermeldt echter niet waardoor dat toch wel forse verschil is ontstaan. De SLM stelt, dat het een “meevaller is, die betere perspectieven voor het herstel biedt”. 

Maar, of die zogenoemde ‘meevaller’ werkelijk betere herstel perspectieven biedt, zal dit jaar moeten blijken. Tot vandaag de dag heeft de SLM de grootste moeite om zich staande te houden. De reputatie van het bedrijf is wereldwijd geschaad door financiële geschillen, openstaande rekeningen, met leasebedrijven en het heeft de grootste moeite om waar dan ook maar een toestel te kunnen leasen. 

Het feit dat nu plotseling blijkt, dat de schuldpositie US$ 27 miljoen minder is dan van waar werd uitgegaan, zou kunnen duiden op een slecht gevoerde financiële administratie en dat schept ook geen vertrouwen in de luchtvaartwereld.

Er worden, aldus de luchtvaartmaatschappij, “flinke stappen gezet in het gezond maken van Suriname Airways, die dit jaar haar 60-jarig bestaan viert”. Waar die “flinke stappen” uit bestaan, vermeldt het bedrijf ook niet.

Betrouwbaar vliegen….

“Het herstelplan focust op het infaseren van een juiste type vliegtuig in de vloot, met ondersteuning van onafhankelijke experts, zodat de luchtvaartmaatschappij betrouwbaar kan vliegen, nu en in de toekomst. Wij voldoen met de huidige inzet van de vliegtuigen aan alle nationale en internationale wet- en regelgeving. Met de gestructureerde infasering van de juiste type vliegtuigen, zal de compliance aan deze wet- en regelgeving, blijvend worden gewaarborgd”, zo schrijft de afdeling Corporate Communications van de SLM.

Naast het vliegbedrijf worden de andere bedrijfsonderdelen van Suriname Airways, waaronder de catering services, ground handling services en cargo handling services, eveneens commercieel en bedrijfseconomisch versterkt, aldus het bedrijf.

Oorzaak van het verschil

In een reactie laat Andy Vliesse, Corporate Communications, Dagblad Suriname weten: “Oorzaak van het verschil:

  • versterking van de Financiële afdeling en doorlichting van de cijfers
  • er is een grondige revisie geweest en de achterstanden zijn ingehaald; hierby is de organisatie bijgestaan geworden door externe experts”

PK

error: Kopiëren mag niet!