Minister Ramdin: “Ministers moeten bereikbaar zijn voor de media”

De regering is uitermate toegewijd om transparant te zijn en informatie te verschaffen. Tegelijkertijd wil zij zich ook ervoor inzetten om bescherming te bieden aan het beroep van journalist. Dat zei minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), dinsdag 8 februari na een ontmoeting met de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ). Het was een vervolggesprek tussen partijen om te komen tot het verbeteren van de onderlinge relatie.

Naast de bewindsman zat ook directeur Alven Roosveld van de Communicatie Dienst Suriname (CDS) aan bij dit gesprek, terwijl het pas gekozen SVJ-bestuur werd vertegenwoordigd door voorzitter Vishmohani Thomas, ondervoorzitter Raoul Lith en Ivan Cairo (verenigingslid tevens adviseur).

Zowel voorzitter Thomas als minister Ramdin geeft aan dat er gesproken is over onder meer de accreditatie van journalisten, professionalisering van het beroep en een betere communicatie van de regering naar journalisten toe. De voorstellen die hiertoe zijn gedaan zullen naar de SVJ-leden worden doorgecommuniceerd. De voorzitter erkent dat de relatie in zekere mate onder druk is komen te staan. “Maar, daarom praten we. Alleen op die manier kunnen we aangeven wat de knelpunten zijn en wat de verbeterpunten zijn.” Zij ziet graag dat ministers beschikbaar zijn om journalisten te woord te staan. “De regering moet meer beschikbaar zijn voor journalisten. Wij zijn de ogen en oren van de samenleving. Hoe beter beschikbaar de regering is en communiceert, hoe beter haar informatie naar buiten komt”, meent voorzitter Thomas.

Minister Ramdin erkent, dat bewindslieden bereikbaar moeten zijn voor de media. Hij zal er werk van maken en ministers eraan herinneren dat het ook hun taak is de pers van informatie te voorzien. De bewindsman merkt op dat er op bepaalde terreinen een informatieachterstand is en dat hieraan gewerkt moet worden. De regering wil volgens hem goed contact met de media.

Tijdens het onderhoud zijn dan ook onderwerpen als de wijze van organiseren van persconferenties, informatieverstrekking vanuit de regering aan de orde geweest. “We gaan dat in de komende maanden zien verbeteren en ik hoop dat het resulteert in een goede verstandhouding tussen de pers en de regering”, aldus minister Ramdin.

Hij benadrukte, dat de regering het respecteren van de vrije pers niet alleen bij woorden wil laten, maar dat dit soort ontmoetingen ook de daden zijn. Zij wil een paar keer per jaar bijeenkomen met de media. Deze ontmoetingen moeten onder meer resulteren in een goede toegang van de vrije pers tot regerings- en overheidsinformatie.

Over het verbeteren van de relatie zegt de bewindsman: “Wanneer er issues zijn tussen organisaties in de samenleving, is het beste dat zij elkaar vinden en in dialoog met elkaar treden hoe zaken beter te kunnen doen. Dat is uiteindelijk het beste recept voor een goede samenwerking.” In het kader van een goede samenwerking zal ook de Vereniging van Radio- en Televisiebedrijven Suriname (VRTS) uitgenodigd worden, om haar visie kenbaar te maken. “De mediahuizen zijn belangrijk voor ons. Zij zijn degene die meehelpen de informatie te verspreiden”, voegde minister Ramdin eraan toe.

error: Kopiëren mag niet!