Levensgevaarlijke situatie steiger “Baka Sroisi”

De staat van de aanmeersteiger te Baka Sroisi te Nieuw Amsterdam in het district Commewijne is deplorabel en de situatie is levensgevaarlijk. Baka Sroisi is een heel belangrijk aanmeerpunt voor de tientallen veerbootjes die dagelijks honderden personen vervoeren tussen Nieuw Amsterdam en Plantage Rust en Werk aan de rechteroever van de Commewijne. Ook schoolkinderen moeten dagelijks van deze steiger gebruik maken.

Het Assembleelid Ann Sadi (NDP) heeft in het parlement alsook daarbuiten ettelijke keren de aandacht van de autoriteiten gevraagd voor deze levensgevaarlijke situatie. Haar herhaaldelijke oproep voor aandacht lijkt aan dovemansoren te zijn gericht. De districts autoriteiten hebben bewoners van Nieuw Amsterdam en Rust en Werk aan de rechteroever gevraagd voorlopig gebruik te maken van het betonnen platform welke ongeveer een kilometer verderop ligt. Het betreft een platform dat indertijd bij de aanleg van de dijk langs de Commewijne rivier is gebouwd als een plek waar men zich kan verpozen. Als aanmeersteiger is het echter niet ideaal, vooral bij laagwater. Voor schoolkinderen vormt de afstand van het betonnen platform ook nog een extra probleem. Sadi zegt aan de districtscommissaris te hebben voorgesteld om de schoolbus daar bij het platform te doen postvatten om de schoolkinderen naar hun school te vervoeren. Dat is tot nu toe niet gebeurd.

De volksvertegenwoordigster is ten einde raad en maakt zich ernstig zorgen over de veiligheid van de kinderen en andere gebruikers van de steiger te Baka Sroisi. 

Als het hoogwater is kunnen de veerbootjes bij een kleine inham in de buurt van de sluis aanmeren zodat passagiers gelijk aan wal kunnen stappen. Maar, bij laag water moet men gebruik maken van de in deplorabele staat verkerende aanmeersteiger.

Ann Sadi zegt dagelijks haar hart vast te houden opdat er geen ongeluk gebeurt. Vooral als het regent, dan zijn de planken erg glad en is de kans dat men uitglijdt erg groot. Ze zegt enig begrip te kunnen opbrengen voor het feit dat de overheid misschien vanwege gebrek aan financiële middelen niet direct kan overgaan tot de bouw van een nieuwe steiger. Maar, al meer dan vier maanden vraagt ze aandacht voor deze zeer gevaarlijke situatie. Indien de overheid ook niet een voorlopige technische voorziening kan treffen aan de steiger, raadt zij aan om de aanmeersteiger liever voor openbaar gebruik te sluiten.

“De mensen van Commewijne gaan mij misschien daarvoor kwalijk nemen, maar gelet op de zeer gevaarlijke situatie, is op dit moment dat de beste oplossing”, zegt Sadi. Ze hoopt echt dat haar noodkreet in Dagblad Suriname nu deze keer wel ingang vindt bij de verantwoordelijke instanties.

SS

error: Kopiëren mag niet!