Volk niet te spreken over feestende president

Volk moet zich wel aan protocollen houden 

Er is forse kritiek op een naar het schijnt groot verjaardagsfeest van president Chandrikapersad Santokhi afgelopen week. Het staatshoofd 3 februari werd 63 jaar. Alhoewel er nog altijd een verbod is op feesten en grote bijeenkomsten, blijkt op beelden die circuleren op social media, dat er een groot feest was in de achtertuin van het presidentieel paleis. Daarop is te zien dat er wordt gedanst, gezongen en gestoeid door onder andere de president, zijn echtgenote, Mellisa Santokhi en anderen.

Over het feest is geen melding gedaan door de overheidsvoorlichting. De Communicatie Dienst Suriname meldde alleen, dat er een dankdienst was in verband met de jaardag van de president.

Feestende regeerders in andere landen stappen op 

Verontwaardigde burgers stellen tegenover Dagblad Suriname: “Het volk zit bijkans 2 jaren aaneengesloten in een lockdown en avondklok, maar regeerders feesten rustig. Het volk is diep teleurgesteld, los van Covid, hebben burgers het bijzonder moeilijk met steeds stijgende prijzen van haast alles. Dan moeten wij toekijken dat de regeerder vrolijk huppelen, feesten en eten. In andere landen moeten mensen voor dergelijke zaken aftreden of publiekelijk hun excuses aanbieden. Kijk maar naar Boris Johnson,” stellen burgers.

“Waarom wordt Bordo wel aangesproken, terwijl de president met de hele ministerraad feest”, stelt een andere burger boos. 

Feesten zijn verboden 

Op beelden is te zien, dat er geen sprake is geweest van Covid-protocollen. De feestgangers hadden geen mondkapje op en niemand hield zich aan een afstand van 1,5 meter. Al bijna twee jaren is er een avondklok in Suriname. Feesten zijn verboden, zeggen ministers Amar Ramadhin van Volksgezondheid en Kenneth Amoksi, de minister van Justitie en Politie bij alle persmomenten. Er wordt aangegeven, dat indien de burgerij zich niet houdt aan de regels er sancties volgen. De politie heeft eerder opgetreden tegen huisfeestjes en feesten die illegaal werden genoemd. Er zijn boetes van SRD 10.000 opgelegd en er zijn muziekinstrumenten in beslag genomen.

Party-gate in Groot-Brittannië  

In Groot-Brittannië is er veel ophef nadat bleek, dat daar premier Boris Johnson een aantal keren had gefeest op Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier. Er wordt geroepen om zijn ontslag. Johnson heeft in het Britse parlement verbeteringen beloofd na een kritisch rapport over feestjes tijdens corona lockdowns. Ook bood hij zijn excuses aan voor de bijeenkomsten, die in en rond zijn ambtswoning plaatsvonden. Een rapport concludeerde onder meer, dat er sprake was van falend leiderschap. Er waren meerdere bijeenkomsten die niet hadden mogen plaatsvinden en dat er sprake was van ongepast en buitensporig gebruik van alcohol, aldus het rapport.

Koningshuis Nederland ook in problemen 

In Nederland kwam het koningshuis in de problemen door het niet naleven van Covid-regels. De Nederlandse Kroonprinses Amalia heeft eerder het advies voor het maximum aantal gasten overschreden bij het feestje voor haar 18de verjaardag. Daarop heeft koning Willem-Alexander premier Mark Rutte laten weten, dat het ‘bij nader inziens niet goed was om dit zo te organiseren’. Ook in oktober 2020 kwam het Nederlandse koningspaar onder vuur te liggen. Volgens velen was het onverstandig dat het gezin vakantie ging vieren in Griekenland, terwijl de bevolking juist werd opgeroepen zo min mogelijk te reizen. Hij besloot daarom een paar uur na aankomst weer terug naar huis te vliegen. De koning betuigde daarna spijt in een videoboodschap.”

error: Kopiëren mag niet!