Suriname is vanaf dinsdag 8 februari voor Nederland een zeer hoog risicogebied

Het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken (BuZa) meldt op haar website, dat Suriname door een toename van het aantal coronabesmettingen, vanaf 8 februari een zeer hoog risicogebied is. Dit heeft gevolgen voor de reis terug naar Nederland, aldus BuZa.

Het reisadvies voor Suriname is oranje. Men mag Suriname alleen in reizen als men volledig gevaccineerd is.

BuZa stelt, dat de kleurcode van het reisadvies voor Suriname oranje is. Het is, aldus het Nederlandse ministerie, niet veilig om naar een oranje gebied met vakantie te gaan. “Ga alleen als het nodig is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.”

Gaat iemand toch naar Suriname, dan is dit zijn of haar eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie adviseert reizigers om zich goed voor te bereiden. In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken immers minder goed of helemaal niet helpen als iemand in de problemen komt of is gekomen.

Reizigers uit Suriname die terugkeren naar Nederland moeten volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, dat geldt niet voor personen met de Nederlandse nationaliteit.

Ook geldt dat een reiziger een negatieve testuitslag van maximaal 48 uur oud bij vertrek moet hebben óf een sneltest van maximaal 24 uur oud bij vertrek. Ook moet men van tevoren een quarantaineverklaring hebben ingevuld.

De quarantaineplicht geldt niet voor alle reizigers. Er zijn uitzonderingen, onder andere voor reizigers met een boosterprik die minimaal 7 dagen voor de reis naar Nederland is gezet. Valt een reiziger niet onder 1 van de uitzonderingen? Dan moet hij of zij na aankomst in Nederland verplicht in quarantaine. Het gaat om 10 dagen in thuisquarantaine, men mag niet meer naar buiten, geen boodschappen doen en niet naar het werk. De thuisquarantaine kan voor iemand worden ingekort door zich op dag 5 na thuiskomst te laten testen.

Wie meer wil weten over reizen van en naar Nederland doet er goed aan om even naar de website van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken te gaan, www.nederlandwereldwijd.nl

Overigens hanteert BuZa in Nederland op haar website nog steeds een verkeerde kaart van Suriname, waarop het Tigrigebied, in het uiterste zuidwesten van het land, buiten de landsgrenzen van het land is gelaten.

PK

error: Kopiëren mag niet!