Mr. Roethof: “Verhalen cliënt over oorlogsmisdaden tijdens Binnenlandse Oorlog zijn verzinsels van drugverslaafde”

De 55-jarige Surinaamse Amsterdammer Abdoel L. stond maandag voor de rechtbank in Den Haag als verdachte van oorlogsmisdaden gepleegd tijdens de Binnenlandse Oorlog in Suriname. Dat is althans de verdenking van Openbaar Ministerie (OM). Zijn advocaat Gerald Roethof stelt daarentegen echter, dat zijn cliënt een drugsverslaafde is die ‘verzinsels vertelt’, zo bericht onder andere het Parool.

Abdoel L. zou een commando zijn geweest in het Surinaamse leger tijdens de Binnenlandse Oorlog in de jaren tachtig. In de strijd tegen het Junglecommando van Ronnie Brunswijk voerde dat leger bloederige ‘zuiveringsacties’ uit in de Surinaamse binnenlanden. Abdoel L. zou daarbij burgers hebben vermoord, onder wie een kind.

Het is de eerste keer dat iemand voor misdaden tijden de Binnenlandse Oorlog, ruim dertig jaar geleden, voor de rechter moet verschijnen.

Het Openbaar Ministerie noemt onder meer een incident in juni 1987 bij de Victoria Palmolie Plantage. Daarbij zouden vier mensen om het leven zijn gekomen. Ook zou L. aanwezig zijn geweest bij acties in het Brokopondogebied in 1987. En er is een verklaring over de dood van een kind ‘op de weg naar Pokigrom’. 

Justitie pakte de man afgelopen najaar op in Amsterdam, sindsdien zit hij vast.

Maandag moest hij voor de eerste keer voor de rechtbank in Den Haag komen. Daarbij bleek dat het onderzoek begon door een verklaring van de Amsterdammer zelf. Hij meldde zich vijf jaar geleden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), omdat hij zijn vrouw vanuit Suriname naar Nederland wilde halen. Daarbij verklaarde hij aan PTSS te lijden, omdat hij in het Surinaamse leger had gevochten en daarbij burgers en kinderen had gedood.

Justitie begon daarna een onderzoek en vond onder meer foto’s waarop L. in een uniform of met wapens poseert bij een dam in het Brokopondogebied. Het gaat daarbij waarschijnlijk om foto’s die L. zelf op sociale media heeft geplaatst, Justitie wil dat niet bevestigen.

“L. heeft ook meerdere keren verteld dat hij het litteken in zijn gezicht heeft opgelopen op de dag dat hij twee kinderen doodschoot,” sprak de Officier van Justitie. Getuigen of nabestaanden van de slachtoffers die bevestigen dat L. inderdaad de militair was die schoot, zijn er vooralsnog niet. Justitie doet daar nog verder onderzoek naar. “Maar, het is in zaken over oorlogsmisdrijven niet ongebruikelijk dat slachtoffers anoniem blijven. Daders weten ook niet altijd precies wie ze doden.”

Volgens Roethof was L. helemaal geen commando, maar hospik. Ook was hij niet betrokken bij oorlogsmisdrijven. “Het zijn verzinsels van een drugsverslaafde. Hij wilde een schoonheidsoperatie aan zijn litteken, daarom heeft hij erbij verteld, dat hij dat litteken heeft gekregen toen hij kinderen doodschoot en PTSS kreeg. Hij hoopte dat er dan een medische reden voor de operatie was.”

Abdoel L. blijft voorlopig vast zitten. De zaak gaat over drie maanden verder.

error: Kopiëren mag niet!