“Minister Ramadhin geeft ons een brevet van ongeschiktheid”

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft huisartsen en medisch specialisten gevraagd laboratorium- en röntgenonderzoek, op strikt medische indicatie te laten verrichten. 

“Een juiste en efficiënte inzet van deze medische tools kan een enorm belangrijke bijdrage leveren in het optimaliseren van een zo efficiënt mogelijke benutting van ons landelijk zorgbudget, waar wij allen, zowel patiënten als de medici, belang bij hebben”, heeft de minister in een schrijven aan huisartsen en medici kenbaar gemaakt.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de werkgroep Laboratorium- en Radiologieregulatie geïnstalleerd met als opdracht te onderzoeken hoe de medische tools, vooral laboratorium- en radiologisch onderzoek, in de toekomst zo goed en efficiënt mogelijk kunnen worden ingezet in het diagnostisch proces. 

In het schrijven van 4 februari stelt Ramadhin ook: “Het ministerie is zich terdege bewust van de praktische uitdaging om de patiënten te overtuigen dat aanvullend onderzoek op strikt medische indicatie moet plaatsvinden.” Op de medici wordt door Volksgezondheid een beroep gedaan “om patiënten zoveel als mogelijk te informeren over de voor- en nadelen van aanvullend onderzoek, oftewel het zinvol of zinloos gebruik van deze medische tools”. 

De minister laat in hetzelfde schrijven weten dat uit initiële data-analyses duidelijke indicaties zijn dat de inzet van deze tools efficiënter kunnen. “Over welke data-analyses praat de minister”, vraagt een andere huisarts zich af. “De afgelopen 2 jaren hebben patiënten nauwelijks bij de dokter kunnen gaan en noch minder naar het lab- en röntgen vanwege Covid. Alle zorg ging naar Covid. Waar komen deze analyses dan vandaan?”

De minister stelt in het schrijven dat uiterlijk eind maart 2022 een werkgroep  bevindingen en adviezen zal doen. “Ondertussen worden wel eerst conclusies getrokken en worden instructies gegeven aan de beroepsgroep, alsof de huisartsen ongeschoold zijn”.

Maar, diverse huisartsen reageren verbolgen op de opmerkingen van de bewindsman.

Zo laat een huisarts Dagblad Suriname weten: “We hebben minimaal 7 jaar geneeskunde gestudeerd en weten nog steeds niet hoe wij medische tools als lab en röntgen moeten toepassen. Hij geeft ons allen hiermee een brevet van ongeschiktheid.”

Pispaal

Een andere huisarts zegt: “De minister denkt ons medici als pispaal te kunnen gebruiken voor zijn falend beleid.” 

“Door minister af te zijn levert Amar de grootste bijdrage aan de medische zorg”, is een veelzeggende opmerkingen van een van de huisartsen.

Zoveelste aanvaring zet relatie minister en huisartsen en medici weer op scherp

Het lijkt de zoveelste stevige aanvaring tussen het medisch werkveld en het verantwoordelijke ministerie van Volksgezondheid. De haat-liefdeverhouding wordt weer danig op de proef gesteld. De vraag is nu, hoe minister Amar Ramadhin het vuurtje deze keer gaat weten te blussen.

PK

error: Kopiëren mag niet!