Toespraak president Santokhi in verband met aanvang Chinees Nieuwjaar

President Chandrikapersad Santokhi wees maandagavond in een zo’n zes minuten durende toespraak ter gelegenheid van het Chinees Neuwjaar, het Jaar van de Tijger, dat dinsdag is begonnen, op het feit, dat Chinezen ook dya dya Surinamers zijn.

Zij waren hier, tien jaar voordat de slavernij werd afgeschaft, aldus de president. De hechte band met China werd nog eens benadrukt door het ‘één-China-beleid’ maar weer eens te bevestigen.

Er zijn volgens Santokhi meer ambitieuze tijgers nodig. Daarom wil hij meer Chinese ondernemingen aantrekken, om te investeren. Hij wees ook de jarenlange banden tussen beide landen. Ook ging de president kort in op de Covid-pandemie.

De president somde een aantal gebieden van samenwerking op, zoals de agrarische sector, infrastructuur, veiligheid, defensie, trainingen en capaciteitsversterking, gemeenschapsontwikkeling, financiën, cultuur en handel. “We gaan blijven samenwerken en daarom ben ik blij dat het nu het jaar van de tijger is, want tijgers zijn ambitieus. En dat hebben we nu juist nodig in ons geliefd Suriname.”

Hieronder de volledige, integrale, tekst van de toespraak:

error: Kopiëren mag niet!