Spelen in de regen

Een regenachtige dag meemaken valt niet in goede aarde bij velen, vooral niet bij degenen die hun boodschappen moeten doen of naar het werk moeten. Het is niet onbekend, dat de wegen in de stad en in enkele woonwijken onder water komen te staan en zo ook voor problemen zorgen voor het voertuig en je ook kletsnat maken. Voor kinderen daarentegen is het een heel andere ervaring.

Enkele kinderen geven in een gesprek met de krant aan, dat zij het leuk vinden om in de regen te spelen, vooral in de waterplassen die achterblijven na de regenbui.

“Tijdens het regenen ren ik net onder die kapotte dakgoot. Het water valt zo heerlijk naar beneden, het is wel koud, maar je voelt het niet als je in die leuke stemming bent”, zegt Marco. Hij is negen jaar oud en gaat van de week maar twee dagen naar school. Hij was woensdag vrij en zat lekker van het weer te genieten. Zijn moeder heeft hem geleerd om niet in de motregen te spelen,  maar als het hard regent kan het wel. “Mama zei, anders ga ik ziek worden, maar soms wanneer ik van school naar huis loop en het regent doe ik het toch, omdat ik snel thuis wil aankomen. Het heeft een paar dagen geregend en samen met enkele vrienden zijn wij aan het genieten. We hebben onze eigen ‘buiten de stad’ in de stad. Mijn zusje speelt soms ook mee, ze speelt dan met zand en water.”

Het spelen is prettig voor de kinderen, maar enkele ouders geven aan dat het gevaarlijk is. “Hier in Suriname zijn wij niet zo netjes. Je hebt zelfs enkele buren die hun troep op een leegstaand perceel dumpen of hun afval uit de auto op straat gooien. Ook heb je zwerfhonden die de vuilniszakken komen openscheuren en troep maken. Niet een ieder is zo vriendelijk om het op te ruimen”, zegt Angela.

“Ook al sluit je de kinderen binnen, maar wanneer ze boodschappen moeten doen ontdek je dat ze uren weg blijven en in een waterplas spelen. Je hebt ouders die niet thuis zijn en de kinderen genieten dan ook flink. Je hebt anderen die een waarschuwing geven, maar de kinderen gaan gewoon door.” Enkele oudere kinderen zijn zich er wel van bewust, dat het niet hygiënisch is om in het water te spelen. Maar spelen toch even snel en gaan goed thuis baden. Jason geeft aan dat het leuk is. Het leeg perceel waar zij spelen, zat onder water maar dat heeft hen niet tegen gehouden.

“Het spelen was leuk en na het voetballen waren wij kletsnat. Mijn kleren waren vuil en m’n pattas, maar ik help mijn moeder ook met de was. Dus wanneer ik thuis ben baad ik goed met zeep en spoel ik mijn kleren ook goed af en hang het buiten onder de dak op. Het is gevaarlijk, maar op zo een manier kunnen wij iets leuks meemaken. Je hebt bijna niets voor jongeren dat zij kunnen doen na school of op de dagen dat er geen schoon is. Er worden geen n leuke activiteiten gehouden en na zo lang thuis zitten en gamen heb ik spanning van de buitenwereld nodig, behalve de verhoogde prijzen. Als er ook aan ons gedacht zou worden, dan zouden velen niet ervoor kiezen om in het water te spelen”, zegt Jason.

“De ouders zijn al aan het stressen, en eten buiten is ook duur dus we genieten dan op ons manier met de natuur.”

TM

error: Kopiëren mag niet!