EMA keurt Covid-medicijn van Pfizer goed

Het medicijn Paxlovid van Pfizer is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. Paxlovid is het eerste coronamedicijn dat via de mond ingenomen kan worden. De tabletten verkleinen de kans op ziekenhuisopname en sterfte door Covid-19, aldus melden diverse internationale media donderdag 27 januari.

De pillen zijn bedoeld voor coronapatiënten die geen extra zuurstof krijgen en risico lopen op ernstige ziekte door het coronavirus.

Uit een studie onder ruim 2.000 Covid-19 patiënten blijkt dat behandeling met Paxlovid de kans op ziekenhuisopname en sterfte verkleint.

Gehoopt wordt dat deze coronapillen een bijdrage kunnen leveren aan de behandeling van mensen thuis. Zorgverleners kunnen Paxlovid voorschrijven aan coronapatiënten die in een risicogroep vallen én waarbij de kans op ziekenhuis opname groot is.

Paxlovid helpt niet om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Het medicijn is een aanvulling op de bestaande behandelingen en vaccinaties.

Een kuur Paxlovid duurt vijf dagen, waarbij elke dag vier pillen worden ingenomen, gecombineerd met twee pillen ritonavir, een medicijn dat onder meer wordt voorgeschreven aan HIV-patiënten. Paxlovid bevat een antiviraal middel dat het Sars-Cov-2-eiwit remt waardoor het virus zich niet kan vermenigvuldigen. Ritonavir voorkomt dat het lichaam het antivirale middel snel afbreekt.

Wanneer de Europese Commissie het advies van het EMA overneemt komt het beschikbaar voor volwassen coronapatiënten.

De Verenigde Staten heeft al 20 miljoen doosjes besteld. Nederland heeft zelf contact gelegd met Pfizer, en doet mee met de Europese inkoop. Die inkoop verloopt op dezelfde manier als bij de vaccins. De EU sluit een overeenkomst namens de 447 miljoen Europeanen, waardoor de prijs wat omlaag zal gaan. De geleverde doosjes Paxlovid zullen dan over de landen worden verdeeld.

Niet iedereen. Vanwege de schaarste, maar ook vanwege de prijs, zullen de medicijnen aanvankelijk alleen bestemd zijn voor de besmette personen die een verhoogd risico lopen op ernstige covid. Dus: de ouderen met chronische ziekten, mensen met diabetes, nierfalen, longziekten en een verstoord immuunsysteem.

error: Kopiëren mag niet!