PAHO: “Miljoenen kinderen lopen routinevaccinaties mis in de Amerika’s”

Nu de uitbraak van Covid-19 zijn derde jaar ingaat op het Amerikaanse continent, lopen miljoenen kinderen routinevaccinaties mis, waardoor landen het risico lopen twee decennia van vooruitgang op het gebied van immunisatie kwijt te raken, waarschuwde de directrice van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, Carissa F. Etienne donderdag tijdens haar gebruikelijke wekelijkse persconferentie.

“Landen zien uitbraken van ziekten die jarenlang onder controle waren”, zei de directrice tijdens een persconferentie, waaronder mazelen in Brazilië en difterie in Haïti en de Dominicaanse Republiek.

Deze week meldden landen het hoogste aantal wekelijkse gevallen sinds het begin van de pandemie – meer dan 8 miljoen. Ook het aantal sterfgevallen is met 37% gestegen ten opzichte van de voorgaande week, tot 18.000.  

Aangezien meer mensen van alle leeftijden besmet raken, benadrukte de PAHO-directrice, dat ziekenhuisopnames en ernstige gevallen weliswaar vaker voorkomen bij kinderen met reeds bestaande ziekten, zoals diabetes en astma, maar dat de meeste van deze kinderen herstellen.

Tegelijkertijd blijven kinderen echter hun regelmatige doktersbezoeken mislopen en blijven velen nog thuis van school, waardoor hun sociale, geestelijke en lichamelijke welzijn in gevaar komt. “Voor sommige kinderen zijn scholen een veilig toevluchtsoord om te leren, te socialiseren, geestelijke gezondheidszorg te ontvangen en een voedzame maaltijd te krijgen,” zei dr. Etienne. 

Ze verzocht ouders en verzorgers hun kinderen naar routinematige medische afspraken te brengen en drong er bij de landen op aan ervoor te zorgen dat deze diensten “open en beschikbaar” zijn. “Landen moeten routinevaccinaties zien voor wat ze zijn: essentieel. Deze diensten waren van cruciaal belang vóór de pandemie, en ze blijven centraal staan tijdens onze Covid-responses, zodat onze kinderen niet verder in gevaar komen,” zei ze.

Dr. Etienne riep ook de ministeries van Volksgezondheid, Onderwijs en Sociale Bescherming op om samen te werken “om zoveel mogelijk van onze kinderen weer veilig naar school te krijgen”. PAHO heeft gedetailleerde richtlijnen gepubliceerd om de terugkeer naar het onderwijs in-persoon te vergemakkelijken, en de directrice zei dat “door het dragen van maskers en sociale afstand aan te sporen, en voor voldoende ventilatie te zorgen, de landen de scholen veilig kunnen heropenen”.

Wat het vaccineren van gezonde kinderen tegen Covid-19 betreft, benadrukte de PAHO-directrice, dat landen er eerst voor moeten zorgen “dat de vaccinatiedekking onder groepen met het hoogste risico op ziekte en sterfte door Covid-19 hoog is”.

Twaalf landen en gebieden in Noord- en Zuid-Amerika hebben de WHO-doelstelling van 70% vaccinatie al bereikt, maar in veel landen, met name in het Caribisch gebied, is de vaccinatiegraad nog steeds laag onder risicogroepen zoals ouderen en gezondheidswerkers. In landen waar “kwetsbare groepen al beschermd zijn en waar mogelijk extra vaccinvoorraden beschikbaar zijn, moeten de voordelen van het vaccineren van kinderen overwogen worden om de overdracht van SARS-CoV-2 verder te beperken”.

De PAHO-directrice riep de landen ook op om prioriteit te geven aan het verzamelen van lokale data over Covid-19. “We hebben nu meer dan ooit gegevens nodig over de gevolgen van dit virus voor verschillende leeftijden, geslachten, groepen en regio’s”, zei ze. Dit zal landen in staat stellen om hiaten te identificeren en middelen te richten op degenen die deze het meest nodig hebben. 

Wat de Covid-19-situatie in de regio betreft: in Noord-Amerika zijn de gevallen in de Verenigde Staten de afgelopen week met ongeveer een miljoen gedaald, maar in veel zuidelijke staten van Mexico zijn de nieuwe infecties verdrievoudigd. Belize meldde de hoogste percentages nieuwe infecties in Midden-Amerika, hoewel ook in Honduras en Costa Rica het aantal infecties aan het toenemen zijn. Het aantal gevallen neemt ook toe in Zuid-Amerika, met pieken in Argentinië en Brazilië, alsmede een groot aantal besmettingen in Paraguay, de Guyana’s, Bolivia, Peru en Ecuador.

In het Caribisch gebied werden aanzienlijke stijgingen van het aantal infecties gemeld in Haïti en Martinique.

error: Kopiëren mag niet!