Pittige gerechten van Marleen’s keuken

De Surinaamse Marleen Ronodimedjo-Ganpatsingh houdt zich bezig met het bereiden van pittige gerechten en sambal soorten. Marleen zegt, vanuit Domburg, in gesprek met Dagblad Suriname:

“Bij het bereiden van pittige gerechten is peper onmisbaar.” Zij gebruikt zeker een halve emmer peper bij het klaarmaken van sambal. Marleen geeft aan, dat ze eerder voorkeur geeft aan rode peper, want in vergelijking met de gele peper is die heet. De werkwijze is: alle pepers wassen, stengeltjes weghalen en aan de kook zetten in water. Ze verwijdert de pitjes van de peper niet. Ze heeft niet getoetst binnen haar klantenkring of haar sambal te heet is of juist als minder heet wordt ervaren. Ze heeft wel als feedback vernomen van klanten dat haar sambal een goede smaak heeft en niet zoetig proeft.

Ze voegt naast peper ook graag Laos en salamblad toe aan haar sambal. Enkele sambalsoorten te verkrijgen bij haar zijn pinda sambal, bami sambal en gudangan sambal. Behalve het bereiden van sambal neemt ze bestellingen aan en bereidt ze Javaanse gerechten.  Nasi rames en Berkat vallen onder haar meest gevraagde en verkochte gerechten.

Op de vraag hoe ze sambal heeft leren bereiden of koken, zegt ze dat het opmerkelijk in haar genen zit, haar voorouders wisten heerlijk te koken. Zoals eerder aangehaald is peper onmisbaar in Marleen’s keuken en aangezien de prijzen fluctueren, zorgt zij voor een voorraad zolang de prijs daalt, want soms is peper ook niet of moeilijk te verkrijgen.

De bekendheid van haar producten gaat van klant naar derden, ook post ze soms over Marleen’s keuken op haar Facebookpagina. Ze levert nog niet aan winkels, omdat zij de houdbaarheid voor een langere periode, buiten de koeling, nog aan het toetsen is. Het bereiden van gerechten is een extra verdienste voor Marleen Ronodimedjo- Ganpatsingh, in het dagelijks leven is zij onderwijzeres. 

Om een mooi interview met Marleen te kunnen zien met Faried Pierkhan in zijn programma Kal Aaj Aur Kal, klik op deze link: https://www.youtube.com/watch?v=djtuXFpUCp0&feature=youtu.be.

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!