Levenslange celstraf geëist voor liquidaties en huurmoorden tegen in Suriname geboren leider van motorbende Caloh Wagoh

“Zijn leger stond hem zo nodig fulltime ter beschikking en moordde ook op klaarlichte dag”

Het Nederlands Openbaar Ministerie heeft vrijdag levenslange celstraffen tegen hoofdverdachten Delano ‘Keylow’ R., Jermaine B., Feno D., Willem B. en Greg R. in de grote liquidatiezaak Eris. De zaak draait om vijf liquidaties en de voorbereidingen voor nog meer huurmoorden en ander grof geweld. Daarbij speelt de motorbende van ‘Keylow’, Caloh Wagoh, ook een rol.

Voor veertien andere verdachten vorderde justitie zeer forse celstraffen, variërend van twintig jaar tot dertig jaar. De organisatoren van de liquidaties moeten van justitie zwaarder worden bestraft dan de uitvoerders, juist omdat die aanjagers van het geweld op afstand blijven, maar daaraan het meest verdienen. Het team Officieren van Justitie ziet 19 van de 21 verdachten als onderdeel van de criminele organisatie die fungeerde als ‘een bedrijf in moord op bestelling’.

De in 1970 in het Surinaamse district Marowijne geboren ‘president’ Delano R. van motorbende Caloh Wagoh was volgens de aanklagers ‘de onbetwiste leider en spil’ van ‘de in Nederland ongekende’ moordbrigade. Zijn ‘leger’ stond hem ‘zo nodig fulltime ter beschikking’ en moordde ook op klaarlichte dag.

Hij werkte volgens justitie voor verschillende moordopdrachtgevers en gaf voorrang aan de opdrachtgever die het best betaalde. “Dat het niet eenmalig was dat men zich inliet met een huurmoord, maar dit exploiteerde als een normale business, is buitengewoon schokkend en ongekend,” stelden de Officieren van Justitie.

Verdachten Jermaine B., Feno D., Greg R. en Roël T. brachten de moordopdrachten volgens de aanklagers aan vanuit met name de organisatie van Ridouan Taghi en het Turkse criminele milieu. Daarna liet Delano R. zijn moordbrigade daadwerkelijk de liquidaties plegen door zijn verschillende ‘teams soldaten’, meestal geleid door ‘een meewerkend voorman’.

Als met name de organisatie van Taghi de ‘spotters’ (verkenners), ‘ijzers’ (wapens) en ‘fietsen’ (vluchtauto’s) voor de liquidaties zelf had geregeld, kostten die in principe 70.000 euro. Moest Delano R. zijn organisatie alles zelf laten organiseren, dan kostte dat totaalpakket 90.000 euro, al vroeg R. soms ook 100.000 euro. In totaal zouden veertig tot vijftig doelwitten op de dodenlijst hebben gestaan.

Delano R., alias ‘Keylow’, eiste van zijn manschappen onvoorwaardelijke loyaliteit. Wie werd gearresteerd, moest zich ‘tot de dood’ beroepen op zijn zwijgrecht, zoals Taghi volgens justitie ook had geëist. De verdachten gehoorzaamden die eis en zwegen vooral. “De verdachten hebben met uitzondering van de kroongetuige geen verantwoordelijkheid voor hun handelen genomen of berouw getoond,” stellen de Officieren van Justitie.

De deelnemers aan de moordbrigade communiceerden voornamelijk via versleutelde PGP-Blackberry’s (Pretty Good Privacy). 

De vracht aan belastende berichten uit met name de toestellen van Delano G. biedt in de visie van justitie een schat aan bewijs die de verklaringen van kroongetuige Tony de G. grotendeels bevestigt. Voor die spijtoptant vraagt het Openbaar Ministerie zoals bekend 10 jaar cel, de helft van de 20 jaar die justitie redelijk had gevonden als De G. geen kroongetuige was geweest.

In de rubriek Vrije Tribune van maandag 25 januari: Wie is in Marowijne geboren Delano ‘Keylow’ R.?

PK

error: Kopiëren mag niet!