VMS geeft minister Ramadhin tot volgende week tijd in tariefskwestie huisartsen

De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) heeft besloten mee te gaan met het verzoek van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid om hem tot vrijdag 21 januari de tijd te geven zich te buigen over het accountantsrapport inzake calculaties voor een aangepast abonnementstarief van de huisartsen bij de zorgverzekeraars SZF en de Survam (Surinaamse Vereniging van Assurantiemaatschappijen). 

De VMS maakte afgelopen maandag gewag van een dreigende escalatie indien de zorgverzekeraars uiterlijk woensdag 12 januari niet met een werkbaar aangepaste tarief over de brug zouden komen. De huisartsen zouden de dienstverlening per donderdag niet kunnen garanderen. Het besluit om vooralsnog niet tot acties over te gaan is woensdagavond genomen tijdens een ledenvergadering van de VMS. Uit kringen van de huisartsen verneemt Dagblad Suriname, dat men erg gebelgd is dat de zorgverzekeraars zich niet lijken te willen committeren aan de uitkomst van het accountantsrapport. 

De VMS en de zorgverzekeraars hadden gezamenlijk een accountant aangetrokken om berekeningen te maken over de hoogte van het abonnementstarief voor de huisartsenzorg. De huidige tarieven van SRD 30 en SRD 32 per verzekerde/patiënt, respectievelijk bij SZF en de Survam dateren van enkele jaren geleden, en zijn volgens huisartsen vanwege de devaluaties niet meer toereikend om het Huisartsen Bedrijf (HAB) op verantwoorde wijze te draaien. Dit leidt niet alleen tot financiële stress bij de huisartsen, maar ook de kwaliteit van de dienstverlening is ernstig onder druk komen te staan.

Een huisarts noemt het huidig tarief een hongerloon. De artsen willen absoluut niet langer voor het huidig tarief werken.

Dagblad Suriname verneemt, dat de accountant heeft gecalculeerd dat het tarief op SRD 134 moet komen. De zorgverzekeraars zouden zich niet kunnen vinden in de hoogte van dit bedrag. Minister Ramadhin gaat nu samen met de leiding van SZF zich buigen over het cijfermatig deel van het accountantsrapport om vervolgens met een voorstel te komen.

SS

error: Kopiëren mag niet!