PAHO: Bescherm gezondheidswerkers tegen coronavirus

Nu het aantal Covids-19-infecties op het Pan-Amerikaanse continent toeneemt en de Omicron-variant in ten minste 42 landen en gebieden in de regio is ontdekt, heeft de directrice van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, dr. Carissa F. Etienne, landen opgeroepen ervoor te zorgen dat gezondheidswerkers toegang hebben tot beschermende uitrusting en extra doses Covid-19-vaccin, indien beschikbaar.

Nu het aantal gevallen in sommige landen verdrievoudigt, hangt het vermogen van de regio om te reageren op de huidige golf af van het personeel dat eerstelijnsgezondheidszorgcentra, klinieken en ziekenhuizen draaiende houdt. “We moeten ervoor zorgen dat zij beschermd zijn tegen de ergste gevolgen van dit virus”, zei ze donderdag in een persconferentie.

In de afgelopen week hebben landen op het Pan-Amerikaanse continent 6,1 miljoen nieuwe gevallen van Covid-19 gemeld – een stijging van 250% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dankzij de toegenomen vaccinatiedekking in de regio blijft het aantal Covid-19-doden stabiel, maar door grotere aanloop bij de spoedeisende hulp en het verhoogde aantal ziekenhuisopnames hebben veel gezondheidsstelsels het moeilijk gekregen.

De directrice van PAHO benadrukte dat een extra vaccinatiedosis “gezondheidswerkers zal helpen versterken om blootstelling aan het virus beter te weerstaan”, met name in het licht van de stijgende infecties.

Terwijl Delta nieuwe Covid-gevallen blijft veroorzaken op het Pan-Amerikaanse continent, is Omicron op weg om de dominante stam te worden, die zich sneller verspreidt dan andere ontdekte varianten, vooral in gesloten ruimten. Het is al gemeld in 42 landen en gebieden in de regio, en in verschillende landen is er nu sprake van wijdverbreide gemeenschapsoverdracht. 

Hoewel rapporten suggereren dat het minder ernstige symptomen kan veroorzaken, waarschuwde dr. Etienne dat “deze nieuwe golf van infecties niet “mild” zal zijn voor onze gezondheidsstelsels, aangezien de Omicron-variant nu al een uitdaging vormt voor onze gezondheidswerkers en de zorg voor andere ziekten beperkt.”

“In kleinere eilandstaten werden sommige ziekenhuizen reeds overbelast door gevallen van de Delta-variant, en nu worden meer ziekenhuizen geconfronteerd met het vooruitzicht te worden overstelpt met gevallen,” voegde zij eraan toe.

De PAHO-directrice wees ook op de toename van het aantal herinfecties. “Omicron-infecties kunnen dodelijk zijn, vooral voor mensen met een verzwakt immuunsysteem en mensen die niet gevaccineerd zijn”, zei ze, en ze riep mensen op om elkaar te beschermen door volksgezondheidsmaatregelen te nemen zoals het dragen van maskers en het bewaren van sociale afstand, zich te laten vaccineren en zich te laten testen wanneer ze symptomen ervaren.

De totale vaccinatiegraad in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied bedraagt momenteel bijna 60% en veel landen, waaronder Chili, Cuba en Argentinië, behoren tot landen met de hoogste dekkingsgraden ter wereld. Het is echter van vitaal belang dat een billijke vaccinatiegraad een prioriteit blijft.

“Of we nu strijden voor gelijke vaccinatiegraad, onze gezondheidswerkers steunen of ons steentje bijdragen om het risico van overdracht te verkleinen, solidariteit zal onze weg uit de pandemie effenen”, voegde zij eraan toe.

De afgelopen week is het merendeel van de nieuwe Covid-19-gevallen gemeld in de VS, en ook in de oostelijke provincies van Canada neemt het aantal gevallen toe.

In het Caribisch gebied is het aantal nieuwe besmettingen in Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek gestegen en ook in Jamaica, Aruba, Curaçao en Martinique is een toename te zien.

In Midden-Amerika melden Belize en Panama de hoogste incidentie van Covid en in Zuid-Amerika is de toename bijzonder uitgesproken in Bolivia, Ecuador, Peru, Brazilië, alsook in Argentinië en Paraguay, waar het aantal nieuwe gevallen met 300% is gestegen.

De PAHO vermeldt overigens in haar persberichten nooit Suriname. Is Suriname de positieve uitzondering op het Latijns-Amerikaanse continent?….

error: Kopiëren mag niet!