Hypermoderne Airbus tijdelijk gehuurd door SLM voor mid-Atlantische route

Perikelen bij SLM houden aan 

De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, gaat voorlopig de route Paramaribo-Amsterdam vv. met een gehuurde Airbus A330-900 uitvoeren. De perikelen binnen het luchtvaartbedrijf houden nog aan. 

Hypermodern 

De afgelopen maanden charterde de SLM bijna altijd een Airbus A340 van Air Belgium voor de lijndienst tussen Amsterdam en Paramaribo, maar sinds de jaarwisseling zit er wat meer variatie in. Vorige week werd een Airbus A330-200 van Wamos Air ingezet, woensdag een A330-200 van Gullivair en vanaf vandaag is het de beurt aan een vrij nieuwe Airbus A330-900 van HiFly, zo meldt luchtvaartnieuws.nl. De site schrijft verder: “Dat is zowel positief als negatief voor de passagiers. De A330-900 maakt deel uit van de nieuwe A330neo-familie van Airbus, en is mede dankzij de nieuwe Rolls-Royce-motoren een stuk stiller dan de vorige generatie A330’s. Ook beschikt dit type over het nieuwste Airbus-interieur met onder meer extra grote bagagerekken. Nog een pluspunt: HiFly heeft het toestel (de twee jaar oude CS-TKY) laten voorzien van entertainment schermen. Business Class-passagiers zitten er ook riant bij, dankzij de flat bed seats in een 2-2-2-opstelling.” 

Minpunt 

Toch zit er een belangrijk minpunt aan dit toestel van HiFly: de configuratie in Economy Class. Om maar liefst 371 passagiers in de A330-900 te kunnen proppen, heeft HiFly de Economy-stoelen in een 3-3-3-opstelling laten zetten (9 op een rij), terwijl 2-4-2 (8 op een rij) gebruikelijk is in de A330. Om dat te laten passen zijn de stoelen een stuk smaller: gemiddeld heeft elke passagier in de breedte zo’n 5 centimeter minder ruimte dan in de vliegtuigen die de laatste tijd door de SLM werden ingehuurd, aldus de luchtvaart website.

Rechtszaak tegen SLM in Londen

AELF – Aircraft Engine Lease Finance heeft volgens internationaal nieuws de SLM voor US$ 4,15 miljoen aan uitstaande schikkingsbetalingen aangeklaagd. Het gaat over de beëindigde lease van een A340-300 in 2020. De zaak in de Commercial High Court in Londen, Engeland, draait om N365JS, eigendom van AELF die zich momenteel bevindt tej Ciudad Real.  Het vloog tussen 2015 en 2019 met de Surinaamse nationale luchtvaartmaatschappij als PZ-TCR. Volgens de rechtbank eist AELF 4,15 miljoen Amerikaanse dollar wegens vermeende schending van een schikkingsovereenkomst en beëindiging akte die op 26 juni 2020 met de SLM is gesloten, waarbij de partijen zijn overeengekomen om de vordering van AELF voor meer dan 23 miljoen dollar te schikken. SLM had de 4,15 miljoen dollar niet betaald in maandelijkse termijnen van 100.000 dollar, te beginnen op 1 december 2020. Bijgevolg heeft AELF op 2 april 2021 een aanmaning tot versnelling aan de luchtvaartmaatschappij betekent. 

President-commissaris bedankt 

Rajen Pahladsingh heeft eind vorig jaar bedankt als president-commissaris van de SLM. Hij is ook geen lid meer van de Raad van Commissarissen. De SLM is in zwaar weer en heeft een schuld van meer dan 100 miljoen Amerikaanse dollars. De lease van een Airbus A330-200 van de Israëlische leasemaatschappij Global Knafaim ging ook niet meer door. “Surinam Airways streeft ernaar om met een eigen toestel op de Mid-Atlantische route te vliegen. In dit streven waren er al ondertekende en verregaande afspraken met Global Knafaim uit Israël over de lease van een Airbus. Echter ontving Surinam Airways het minder prettig nieuws dat de lease van dit toestel geen voortgang meer kon hebben. De ‘Supervisory Board’ van Global Knafaim, die de finale goedkeuring moest geven besloot zulks niet te doen, aangezien zij dit vliegtuig binnen hun eigen holding zullen inzetten”, deelde de SLM mee in een persbericht.

Inmiddels is Xaviera Jessurun benoemd tot nieuwe president-commissaris.

SAM

error: Kopiëren mag niet!