“Geld uitgeven om geld te maken”

“Er valt heel veel te doen in het land, maar waar, hoe begin je en hoelang gaat het draaien met deze situatie”, vraagt een kleine ondernemer zich af. Rafael die een ruimte heeft waarbij hij nu kleren verkoopt, geeft aan dat hij met zijn zaak verschillende dingen heeft moeten doen om uit te komen.

“Mijn zaak was eerst een cyber, daarna verkocht ik schoolboeken en -spullen online, daarna alleen kopiëren, besloot het toen te sluiten en probeerde drie maanden weer met het verkopen van telefoonaccessoires. Dat werkte ook niet en na onderzoek besloot ik een Suribet op te zetten daar. maar na zes maanden zag ik het ook niet zitten. Nu is het een kledingzaak geworden, ook iets waaraan ik nu begin te twijfelen”, aldus Rafael. 

“Ik zie mijn winst helemaal niet, met mijn commissie kan ik niet eens stroom betalen, ook niet mijn privéleven dekken. Het kan misschien werken, omdat ik geen geduld heb, maar om eerlijk te zijn bestaan er veel kleding- en alle andere zaken in het land, waaraan begin je dan? Als je met iets nieuw start kom je vaak genoeg ook nog tegenslagen op je pad tegen. Door kleren te verkopen heb ik ook amper mensen, maar ik heb geen idee waarmee ik moet beginnen. Advies volgen komt vaak genoeg niet goed uit, dus ik ben aan het experimenteren van wat voor nu tenminste gaat werken.”

Maureen, die bestellingen neemt, zegt dat zij vaak genoeg ook niet uit komt en ook niet meer weet waar zij moet starten. Zij is ook modiste en rijdt een busje vol kinderen dus een soort schoolbus. “Voor modiste werk heb ik niet vaak klanten, wel bestellingen van mond- en neusbedekkingen of haarbandjes en over de schoolbus kan ik het niet veel hebben. Het tarief daarvan is wel verhoogd, maar ik rij uiteindelijk twee tot drie dagen in een week en daarnaast heb je ook geen zekerheid met het aantal Covid-gevallen”, aldus Maureen.

“Het bakgedeelte gaat wel vlot, maar daar kom ik vaak genoeg niet uit. Ik draai als het ware op verlies. Je geeft nu een prijs en als je inkopen morgen doet moet je geluk hebben dat de spullen niet in prijs verhoogd zijn. Bij bepaalde bestellingen maak ik wel mijn zoete winst, daarover ga ik niet jokken, maar je haalt het ook niet. Niets is stabiel en zeker maakt ook dat je onzeker je zaak draait. Iets nieuw starten kost energie, tijd en allerbelangrijkste ook geld, dus je gaat geld moeten uitgeven om geld te maken. Wat vaak genoeg ook niet het geval is”, benadrukt Maureen.
“We zitten pas aan het begin van het jaar, dus ik kijk en hoop dat er goeie dingen uit de bus komen.”

TM

error: Kopiëren mag niet!