Waarom plegen mensen overspel?

Enkele burgers geven in gesprek met Dagblad Suriname aan wat zij verstaan onder overspel en waarom men eigenlijk overspel pleegt? “Als je van iemand houdt zou je toch niet vreemdgaan voor de persoon?”

Volgens Erika kunnen mensen op verschillende manieren vreemdgaan. Men kan vreemdgaan door een emotionele band met een ander dan de partner te vormen, bijvoorbeeld door hun gevoelens met elkaar te delen. Bij vreemdgaan is er sprake van een geheimhouding. “Denk maar aan het skoiri skoiri liefdes berichten voor een ander dan de partner versturen.” Wanneer de twee de emotionele band met elkaar delen, wordt de intimiteit opgewekt en van het een komt het ander….

Alfred geeft aan, dat een vaak voorkomende reden waarom mensen vreemdgaan, is dat ze niet meer gezien worden door hun partner. Hij zegt, dat het vaak voorkomt dat in een langdurige relatie, lust vermindert. Ook geeft hij aan dat de mens driften heeft en als die niet worden bevredigd ze het van buitenaf zoeken. “En dit keur ik absoluut niet goed.”

Once a cheater, always a cheater
Op de vraag of once a cheater, always a cheater, een feit is, gaf Marleen aan, dat het niet altijd zo hoeft te zijn. Zij stelt, dat vreemdgaan een heel persoonlijk verhaal is. Er zijn heel veel mensen die zich in een duurzame relatie begeven, maar dat de klik er helemaal niet meer is. Het kan zijn dat de twee zijn getrouwd of het kan zijn dat de twee heel lang bij elkaar zijn.

“Je zou het toch niet willen uitmaken met je partner waarmee je 26 jaren het leven hebt gedeeld? Je hebt elkaar letterlijk zien groeien in elk opzicht. Het is heel pijnlijk om je partner te laten gaan, alhoewel de klik er niet meer is. Alleen het feit dat je zo gewend bent geraakt aan elkaar, blijf je in de relatie, maar zoekt de genegenheid ergens anders.”

Wederzijdse open en eerlijke communicatie
Carla zegt, dat het goed is om open en eerlijk te zijn met je partner alvorens vreemd te gaan. Volgens haar houdt men het geheim als men vreemdgaat, omdat men de andere partner niet wil kwetsen. Maar, integendeel doe je je partner iets pijnlijks aan, vooral als die het te weten komt. Zij denkt dat het zeer belangrijk is, dat de twee even nagaan of ze nog zoveel van elkaar houden als hoe ze in het begin aan elkaar bekend raakten. Ook geeft ze aan, dat het belangrijk is om je verlangens samen met je partner te onderzoeken. Door een wederzijdse, open en eerlijke communicatie wordt de onderlinge band versterkt. Zij stelt ook, dat het niet makkelijk is, maar als de twee daadwerkelijk aan een duurzame relatie willen werken, is dat mogelijk.

P. Gr.

error: Kopiëren mag niet!