Dertien Surinaamse uithalers opgepakt in haven Antwerpen: sporttassen met cocaïne aangetroffen

Bij een grootschalige actie van de scheepvaartpolitie zijn 13 personen, zogenoemde uithalers, gearresteerd in de Waaslandhaven, het deel van de haven van Antwerpen dat zich op de linkeroever van de Schelde bevindt. 

Volgens de krant Gazet van Antwerpen van donderdag 13 januari waren ze bezig drugs uit een container te halen, al wil het Openbaar Ministerie van Oost-Vlaanderen dat nieuws niet officieel bevestigen.

Uithalers, veelal jonge criminelen, begeven zich op een haventerrein, breken containers open en halen de mee gesmokkelde drugs eruit, voordat die door de douane of de politie worden opgemerkt. Uithalers zijn daarmee onmisbaar in de smokkel van grote partijen drugs.

De arrestaties zouden woensdagavond hebben plaatsgevonden. Het Parket van Oost-Vlaanderen kan bevestigen dat er 13 personen zijn gearresteerd, maar wil in het belang van het onderzoek voorlopig niet verder communiceren.

Het gaat aldus de Gazet van Antwerpen om dertien Surinamers die op heterdaad betrapt werden in enkele containers. Daar vond de politie ook enkele sporttassen gevuld met cocaïne. 

Het is nog niet duidelijk of de in beslag genomen sporttassen met cocaïne al uitgehaald waren of nog in een container uit Zuid-Amerika zaten.

De Belgische douane heeft in 2021 een recordhoeveelheid cocaïne onderschept in de haven van Antwerpen. Vorig jaar werd ruim 89 ton cocaïne in beslag genomen. Dat is een derde meer dan in 2020 (65,5 ton) en dubbel zoveel als vijf jaar geleden.

PK

error: Kopiëren mag niet!