Verscherping acties OW hangt af van opkomst werknemers

De voorzitter van de Werknemers Organisatie van Openbare Werken (WOOW), Michael Sallons, wil het jaar niet met acties beginnen. Toch is er een oproep naar de achterban uitgevaardigd waarin deze wordt opgeroepen om zich vrijdagmorgen 7 januari om acht uur aan te melden aan de Duisburglaan voor een algemene ledenvergadering.

Sallons richt zich op de mededeling vanuit het ministerie aan het personeel, dat vanaf 1 januari het principe van ‘no work no pay’ zal worden gehanteerd voor personeelsleden die actievoeren. Dit zou betekenen, dat de bond de mensen moet uitbetalen van wie het loon deels zal worden ingehouden. Na een persconferentie op 4 januari zal Sallons de mogelijkheden voor actie vrijdagmorgen bespreken met de leden.

Hij heeft aangegeven op de persconferentie, dat er enkele zaken zijn aangepakt door het ministerie van Openbare Werken. De vakbondsleider is echter nog niet tevreden, omdat een aantal andere zaken nog niet is gerealiseerd. Beschermingsmiddelen, zoals veiligheidsschoenen, zouden voor het personeel ontbreken. Ook zou de verlichting op bepaalde plaatsen niet vervangen kunnen worden vanwege gebrek aan financiële middelen. Dit valt bij Sallons verkeerd, omdat er volgens de bondsvoorzitter wel geld is voor het verfraaien van de berm met bloembakken aan de Jagernath Lachmonstraat.

Op de ledenvergadering zal besproken worden welk actiemodel zal volgen. Hoewel Sallons het woord ‘verscherpen’ heeft laat vallen tijdens zijn persconferentie op 4 januari wil hij nog niet prijsgeven welk actiemodel zal worden ingezet. “Ik heb een aantal modellen, maar die geef ik nu niet prijs. De minister heeft ons getriggerd, maar onze verscherping zal afhangen van de opkomst van het personeel. De mensen worden goed bang gemaakt.”

Sallons is echter niet overtuigd dat ‘no work no pay’ daadwerkelijk zal worden toegepast door het ministerie. “Want er is een hele procedure daaraan gekoppeld”, verduidelijkt de vakbondsleider. “De overheid heeft dit nog nooit kunnen toepassen”, merkt hij op. Hij haalt 1973 aan, toen het principe wel werd toegepast maar door de rechter werd teruggedraaid. Vandaar dat Sallons deze zaak als een testcase beschouwt.  

Feit is, dat de bond de minister op andere gedachten wil brengen en afstapt van het principe van ‘no work no pay’. Sallons roept daarom de medewerkers op om zich vrijdag 7 januari om acht uur ‘s morgens aan te melden aan de Duisburglaan voor een algemene ledenvergadering. Dagblad Suriname heeft ook contact met minister Riad Nurmohamed proberen op te nemen. De minister kon helaas, vooralsnog, niet worden bereikt voor een reactie.

RB 

error: Kopiëren mag niet!