Acteur en Oscar-winnaar Sidney Poitier overleden (94)

Acteur en Oscarwinnaar Sidney Poitier is op 94-jarige leeftijd overleden. De Bahamaans-Amerikaanse acteur was de eerste zwarte acteur die de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol won. Hij kreeg hem in 1963 voor zijn rol in de film Lilies of the Field.

Poitier wordt geroemd als een van de laatste acteurs uit de zogenoemde Gouden Eeuw van Hollywood. De steracteur speelde dragende, dramatische rollen in een tijd dat zwarte acteurs nog voornamelijk stereotiepe en ondergeschikte personages vertolkten.

“Ik had geen idee dat dit zou gebeuren”, zei de steracteur over het moment waarop zijn eerste Oscar won. “Ik sprong op uit mijn stoel en ik zei: ik heb gewonnen!”

In 2002 werd Poitier nogmaals met een Oscar onderscheiden, een ere-Oscar voor zijn ‘uitmuntende prestaties, zijn unieke verschijning op het witte doek, zijn stijl en zijn intelligentie als vertegenwoordiger van de filmindustrie’.

Poitier werd op 20 februari 1927 ‘per ongeluk’ geboren in Miami. Zijn ouders woonden op Cat Island, een van de Bahama’s, maar waren op bezoek in Miami. De acteur kreeg daarom vrijwel direct de Bahamaanse en de Amerikaanse nationaliteit. Zijn vader was een arme tomatenplukker en Poitier moest al op zijn 13de van school. Nadat hij allerlei baantjes had gehad, zoals straatverkoper en medisch assistent bij het leger, deed hij auditie voor het American Negro Theater in New York. Aanvankelijk werd hij om zijn Bahamaanse accent afgewezen, maar na spraaklessen werd hij toch toegelaten.

In 1955 maakte Poitier zijn debuut in de film Blackboard Jungle. Drie jaar later werd hij bij de Oscars genomineerd in de categorie beste acteur voor zijn rol in The Defiant Ones. Vijf jaar later won hij de Academy Award daadwerkelijk, voor zijn acteerwerk in Lilies of the Field. Kort daarna, in 1964, werd de segregatie in de VS afgeschaft. Een jaar daarvoor had Poitier meegelopen in de mars naar Washington om gelijke rechten, die hij mede organiseerde.

Het zou tot 2001 duren voordat een de volgende zwarte acteur de Oscar voor best actor in de wacht sleepte. Dat was Denzel Washington, die in zijn overwinningstoespraak een eerbetoon bracht aan Poitier. “Ik zal altijd in jouw voetsporen treden. Ik doe ook niets liever dan dat.”

Poitier gold eind jaren ’60 als de bestbetaalde acteur ter wereld. Ook als regisseur had hij succes met films als zijn debuut The Buck and the Preacher (1972) en Let’s Do It Again (1975). In die films speelde hij ook een van de hoofdrollen.

Een waarzegster voorspelde de moeder van Poitier dat haar zoon beroemd zou worden. Die voorspelling is uitgekomen. In 2009 kreeg Poitier uit handen van president Barack Obama de Presidential Medal of Freedom, de hoogste onderscheiding voor Amerikaanse burgers.

“Hij liet ons zien hoe je de sterren kon bereiken”, schrijft actrice Whoopi Goldberg op Twitter. Zij was de tweede zwarte actrice die een Oscar kreeg, in 1990 voor haar bijrol in Ghost. Vijf jaar eerder was ze al genomineerd voor haar hoofdrol in The Color Purple. 

“De waardigheid en klasse die deze man had, en het voorbeeld dat hij voor me was als zwarte man en als acteur, zal nooit worden vergeten”,  aldus Tyler Perry. Hij is acteur en eigenaar van een grote filmmaatschappij in de VS.

error: Kopiëren mag niet!