Surinaamse ondernemers, Haagse organisaties en algemene Hindoe Basischool koken voor ouderen


De vergrijzing onder de Surinaamse Hindostaanse ouderen neemt toe, zo ook in Den Haag die op 1 na de grootste stad van Nederland is waar de meeste Surinaamse Hindostanen wonen. Ondanks dat vele ouderen een AOW genieten blijven ze toch een laag inkomen hebben door gat in de AOW en zwak pensioen dit doordat ze niet veel hebben gewerkt in Nederland. Dus einde van de maand houden ze nog geen honderd euro over. Meeste van de ouderen wonen alleen, en hebben te kampen met vele ziektes. Boodschappen doen is dan ook een helse karwei, als ook het bereiden van een maaltijd.

Vele ouderen nemen genoegen met 4 plakjes brood voor de dag of bakken een eitje omdat dat veel makkelijker gaat dan een hele maaltijd bereiden. De pandemie heeft de afgelopen 2 jaren de eenzaamheid onder deze ouderen des te meer vergroot. Kinderen die hun ouders niet konden bezoeken, en die zelf uit voorzorg ver blijven. Het contact met lot-en leeftijdsgenoten is dan zeer beperkt.

Inmiddels kookt de initiatiefnemer Mairan Sewtahal van het kookproject ‘ondernemers en jongeren koken voor ouderen´ al ruim 5 jaar voor de Haagse ouderen samen met ondernemers en organisaties.

“Ik kom geregeld bij de ouderen, heb de afgelopen 5 jaren voor ruim meer dan 2.000 ouderen mogen koken samen met een top team. Ik weet wat zich er afspeelt, en ken de noden van deze ouderen.”

“Sinds de Covid-pandemie zijn er meer dan 200 ouderen die ik ken aan het virus komen te ontvallen. De ouderen zijn momenteel enorm geïsoleerd, en kunnen geen fysieke activiteiten bijwonen. Met onze kookproject proberen wij een steentje bij te dragen, en nog wat aandacht te schenken aan de ouderen. Wij hopen dat veel meer organisaties dit voortgaan zetten, het liefst staat er elke dag een organisatie op om een maaltijd voor deze kwetsbare ouderen te bereiden.”

“Als kandidaat-raadslid wil ik mij dan ook hard gaan maken voor deze kwetsbare ouderen die niet voor zich zelf kunnen zorgen in de stad. Er moet een structurele oplossing komen, denk aan een vaste keuken die elke dag maaltijden bereid voor deze ouderen maar ook voor de daklozen. Dit kunnen we makkelijk realiseren door hulp van de gemeente, lokale ondernemers en vrijwilligers.”

Op zaterdag 29 januari koken de organisaties voor ruim 300 ouderen. Ook de Hindoe Basisschool kookt mee met hun leerlingen en dit uit de gedachtengoed van Seva. De kinderen van de groepen 7 en 8 mogen dan bij deze gelegenheid een maaltijd voor hun opa of oma bezorgen. “Wij willen graag met dit soort Seva projecten mee participeren als school, Seva komt terug in de identiteit van de school. Heel mooi om de kinderen in deze vroege stadium mee te geven hoe belangrijk Seva is”, aldus de directeur Soelin Bihar.

error: Kopiëren mag niet!