Uitgestelde presidentsverkiezingen in Libië

Na meer dan vier decennia van dictatuur en 10 jaar burgeroorlog willen de meeste Libische kiezers dat hun allereerste presidentsverkiezingen doorgaan nadat ze zijn uitgesteld tot december. Het Libische parlement, het Huis van Afgevaardigden in de oostelijke stad Tobruk, kwam op 3 januari bijeen om te beslissen over het voorstel van de Nationale Verkiezingscommissie om op 24 januari de eerste ronde te houden. Volgens het voorstel zouden de presidentsverkiezingen worden gevolgd door parlementsverkiezingen de volgende maand, op 15 februari.

De Commissie stelde de stemming slechts twee dagen uit voordat deze op 24 december zou plaatsvinden, de 70e verjaardag van de Libische onafhankelijkheid. De vertraging veroorzaakte woede in het hele land.

Emad al-Sayeh, hoofd van de Commissie, vertelde HoR-leden dat onvoorziene omstandigheden hebben geleid tot een ‘overmacht’. Al-Sayeh citeerde “bedreigingen aan het adres van de Commissie om de definitieve lijst van presidentskandidaten met bepaalde namen te publiceren”. De stap is een duidelijke verwijzing naar een rechterlijke uitspraak die de kandidatuur van Saif al-Islam Gaddafi herstelde nadat de Commissie deze had afgewezen.

De zoon van de vermoorde dictator Muammar Gaddafi, Saif Gaddafi, wordt gezocht door het Internationaal Strafhof wegens vermeende misdaden tegen de menselijkheid.

Een andere kandidaat is Khalifa Haftar, een krijgsheer uit het oosten van Libië die een 14 maanden durende belegering van Tripoli, de hoofdstad van Libië, uitvoerde.

Zowel interim-premier Abdul Hamid Dbeibah als Fathi Bashagha, voormalig minister van Binnenlandse Zaken in de door de VN gesteunde regering van nationaal akkoord, zijn ook actief.

Uit een peiling van het in Tripoli gevestigde Diwan Research bleek dat 74 procent van de Libiërs “sterk gekant is” tegen het uitstellen van de verkiezingen. De enquête ondervroeg 1.106 geregistreerde kiezers uit de westelijke, oostelijke en zuidelijke regio’s van het land tussen 1 en 5 december.

Diwan ontdekte dat Dbeibah de meest favoriete kandidaat is in heel Libië met 49,7 procent algemene steun, gevolgd door Saif Gaddafi met 14 procent. Haftar heeft in totaal 7,3 procent, terwijl Bashagha de steun heeft van slechts 1,5 procent van het Libische electoraat.

De peiling suggereert dat Dbeibah 63 procent zal behalen in een tweede ronde tegen Saif Gaddafi en 73 procent tegen Haftar.

error: Kopiëren mag niet!