2022: Hopelijk worden de geluid-asocialen sociaal

Het is 2022. Een nieuw jaar. Een jaar waarin het nieuwe normaal, normaal moet worden. Maar, hoe normaal kan het in Suriname worden wanneer de asocialen onder de bevolking, de mensen die denken dat ze alleen op de wereld leven, die geen rekening houden met buren en wel sociale mensen, zich niet normaal gaan gedragen? 

Veel mensen nemen zich bij de aanvang van een nieuw jaar van alles voor, zoals de tot cliché verworden voornemens als stoppen met roken en gezonder eten, afvallen, maar de asocialen zullen zich zeker niet voornemen om sociaal te worden. Het asociaal zijn, het asociaal gedrag lijkt bepaalde mensen in de genen te zitten en dat is er op geen enkele wijze uit te slaan. 

De asocialen in het verkeer blijven ongetwijfeld zich asociaal gedragen, hard rijden, verkeersregels aan de laars lappen, gevaarlijk inhalen, over drempels vliegen en mogelijk helaas andere weggebruikers die zich wel netjes gedragen het ziekenhuis in rijden of erger, een mortuarium. 

De asociale geluidsoverlast veroorzakers zullen ongetwijfeld hun onbedwingbare drang om anderen te ergeren met luide muziek uit de boxen van speakers gewoon op straat of in hun auto’s ook in 2022 niet kunnen bedwingen. Wat bezielt deze mensen, wat bezielt deze asocialen om de volumeknop van het geluid en de bas van hun radio’s, cd-spelers, etcetera zo luid te zetten, dat bij omwonenden door de zware bas de kopjes koffie en thee van de salontafels trillen en ramen bijna uit de sponningen.

Wat bezielt asocialen achter het stuur van hun bolides om de volumeknop van hun radio-/cd-speler zo hoog te schuiven, dat zij niet begrijpen dat zij ook een gevaar voor zichzelf zijn. Immers, zij kunnen nauwelijks ander verkeer horen (naderen). Het zijn ook vaak deze kennelijk hardhorenden die te hard rijden, de controle over hun wagen verliezen, tegen een EBS-mast knallen en vervolgens keurig op de kop in een langs de weg lopende trens belanden. Overigens, het zijn ook vaak de chauffeurs, de asocialen, die na een ongeval ongeschonden of lichtgewond hun wagens kunnen verlaten, maar dat kan veelal niet gezegd worden van overige inzittenden die in een van de ziekenhuizen belanden.

Het is 2022. Het verkeer en de buren zullen geteisterd blijven worden door respectievelijk die asociale onverantwoordelijke weggebruikers die denken dat de wegen racebanen zijn en alleen voor hen zijn aangelegd, en door allerlei vormen en excessen van geluidsoverlast. 

Helaas kan niemand zich voornemen om al die asocialen om te toveren tot sociale mede-burgers. Die asocialen beschikken niet zelf over de geestelijke vermogens om hun gedrag om te toveren tot sociaal en meelevend gedrag. 

Maar, de regering en verantwoordelijke ministeries kunnen wel iets doen. Meer, vaker dus, de diverse politiediensten laten optreden tegen allerlei vormen van geluidsoverlast en tegen hardrijders. Het in beslag nemen van geluidsapparatuur en auto’s zet niet echt zoden aan de dijk. Laat ze de gevolgen van hun asociale gedrag in de portemonnee voelen. Geluidsoverlast lijkt zo onbelangrijk, maar zeer vele gewone, sociale burgers lijden onder de terreur van asocialen die denken dat ze alleen op de wereld zijn. Die burgers willen hun kopjes koffie en thee in alle rust kunnen drinken, ervan genieten, zonder dat ze constant de oortjes van de kopjes moeten vasthouden om te voorkomen dat ze van de salontafel af trillen door de uit boxen galmende zware bassen, veroorzaakt door die hardhorende asocialen die denken eigenaar van de wereld te zijn.

PK

error: Kopiëren mag niet!