Rudolf Elias: “Suriname en Guyana zullen voor 100 jaar olie-producenten zijn”

Olievraag zal nog pieken rond 2030

Guyana en Suriname hebben zich als twee grote olieproducenten gepresenteerd in de regio. Maar, met vele oproepen voor een snelle overgang naar hernieuwbare energiebronnen, gezien de verontrustende gevolgen van klimaatverandering in het afgelopen decennium, heeft een wolk van zorgen de gesprekken over de weg vooruit voor deze twee landen overschaduwd.

Geen zorgen 

Rudolf Elias, de voormalige CEO van de Surinaamse staatsoliemaatschappij Staatsolie, ging in gesprek met OilNow in op de perspectieven. Hij is van mening, dat belanghebbenden uit de industrie zich geen zorgen hoeven te maken over de olie- en gasactiva van Guyana of Suriname. Dit aangezien de rijke kenmerken van de hulpbronnen in beide Caricom-zuster landen hun industrieën in staat zullen stellen de volgende eeuw mee te gaan.

Lichte olie 

Tijdens een recent interview op de lokale radioshow Guyana’s Oil and You, zei Elias: “Tegenwoordig praat iedereen over hernieuwbare energiebronnen, en iedereen praat over de transitie en het feit dat olie en kolen eindig zijn in de energiemix… Maar, Suriname en Guyana hebben een veel mooie, schone, lichte oliën en we hebben veel gas, dus ik denk dat als je het mij vraagt, zowel Suriname als Guyana de komende 100 jaar olieproducenten zullen zijn.”

Tijd doorstaan 

Elias voerde aan, dat de “zoete kenmerken” van de reservoirs voor beide landen, samen met het feit dat ze goedkope producenten zijn, hen zullen helpen om het overgangstijd te doorstaan. De voormalige CEO van Staatsolie zei ook, dat hij er helemaal voor is om de overgang naar hernieuwbare energiebronnen te ondersteunen en dat Guyana en Suriname onderzoeken hoe zij daaraan kunnen bijdragen. De realiteit is echter dat de wereldbevolking stijgt en dat geldt ook voor de behoefte aan fossiele brandstof producten, zei Elias.

Vraag zal pieken 

Elias, ook de voormalige Vice President Development bij BHP Billiton Suriname, deelde zelfs de mening dat de vraag naar fossiele brandstoffen waarschijnlijk zal pieken tussen 2030 en 2050. Met dit in gedachten, zei hij dat Guyana en Suriname hiervan kunnen profiteren, gezien hun bekkenpotentieel en voegt daaraan toe, dat een deel van de opbrengst moet worden besteed aan het behoud van de biodiversiteit, die een sleutelrol zal spelen in de milieuomstandigheden die achterblijven voor het voortbestaan ​​van toekomstige generaties.

SAM

error: Kopiëren mag niet!