Minister Levens neemt dossier nominatie Jodensavanne en Cassiporakreek voor UNESCO Werelderfgoedlijst on ontvangst

Er wordt een nominatiebod gedaan voor Jodensavanne en de Cassiporakreek voor plaatsing op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het dossier hiervoor is geschreven en minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur mocht het dossier samen met het boekwerk ‘Jodensavanne Archeological Site’ in ontvangst nemen. Cultuur-directrice Roseline Daan en de Secretaris-Generaal van de Nationale Commissie UNESCO, Shefferon Kartowikromo, kregen ook een exemplaar, zo bericht het ministerie donderdag 23 december.

Volgens Harold Sijlbing, voorzitter van de Stichting Jodensavanne, is het werk voor 90 procent afgerond. “Er komt volgend jaar een inspecteur van de UNESCO naar Suriname om na te gaan of alles in place is voor de nominatie. Het dossier moet via de regering aangeboden worden aan de internationale organisatie.” Minister Levens beloofde dit zo snel mogelijk te doen. Hierna moet veel lobbywerk verricht worden om de nominatie door te drukken. 

“We hebben eigenlijk een vertegenwoordiger in Parijs nodig om het lobbywerk te doen. Suriname heeft nu weinig vrienden in het apparaat om deze zaak een handje te helpen”, aldus de minister. Sijlbing zegt al enkele persoonlijke internationale vrienden te hebben gevraagd om ondersteuning. Nu de officiële overhandiging aan de minister is voldaan, kan de organisatie de nodige stukken versturen naar de vrienden. 

Indien er goedkeuring komt, zal Suriname drie Werelderfgoed plekken bezitten. Bovendien zijn er nog meer historische plaatsen op de tentatieve lijst. De grotten van Werehpai in het dorp Kwamalasamutu zijn daar één van. Het beheer van dit geheel zal volgens de directeur van de Stichting Gebouwd Erfgoed, Stephen Fokké, veel inspanning kosten. De minister heeft ingestemd met dit voorstel om een aanvang te maken om de grotten van Werehpai op de tentieve lijst te plaatsen van de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

CDS

error: Kopiëren mag niet!