Het jaar gezellig afsluiten ondanks de hoge prijzen

Het is voor velen een moeilijk jaar geweest, waarbij een ieder probeerde om op zijn of haar manier het hoofd boven water te houden. Enkele burgers geven tijdens een gesprek met Dagblad Suriname aan, dat zij ondanks de hoge prijzen in de winkel toch lekker zullen koken op de feestdagen.

“Er is geen zekerheid dat er met vrienden gefeest zal worden, maar ik ga wel ervoor zorgen, dat er genoeg spullen zijn om lekker te koken”, zegt Rovenzo. “Ik ben van het jaar getrouwd en wil de eerste kerst zeker gezellig maken met mijn vrouw, moeder, oma en zusters. Wij wonen allemaal in één huis en proberen het dagelijks te overleven. We hebben heel hard gewerkt en gaan kerst zeker gezamenlijk lekker eten en drinken. Mijn moeder wil doks maken, dus dat wordt het menu voor eerste kerst. Natuurlijk komen er nog meer dingen bij, maar gezellig gaat het zeker worden”. 

Emmeline, die boodschappen aan het doen was in de stad, zegt dat zij ook de kerstdagen niet zomaar voorbij zal laten gaan. “Ik ben een paar spullen komen kopen voor mijn moeder die in Commewijne woont en ook spullen voor mijn huis. Voor eerste kerst komt mijn moeder bij mij slapen. Mijn broers en zusters zullen ook aanwezig zijn, dus het wordt gezellig. Ik heb een van mijn broers bijna verloren en daarnaast heb je ook die stress met emotie van alles er om heen. Hij is nu weer gezond, dus we gaan het gezamenlijk met lekker eten en drinken vieren.” Emmeline geeft  verder aan dat zij en haar zusters samen zullen koken.

“Voor eerste kerst wordt het bruine bonen, BBQ kip, pom, pastei en lekkere koekjes erbij. Op tweede kerst wordt het een soepje. Veel hebben wij niet, maar samen betekenen wij veel voor elkaar.”

Karina die het niet zo breed heeft, geeft aan dat zij niet veel gaat kunnen doen, maar wel kip klaar gaat maken met groenten. “Een klein pakje kippenbouten kost nu tussen SRD 45 en SRD 55,  groenten is ook zo duur, dus het wordt toch iets luxueus voor de dag. Dagelijks eten wij groenten van de tuin of aardvruchten. Vlees en vis eten we één tot twee keren in een maand. Ik vind het heel jammer, maar anders kan het niet. Door deze moeilijk periode ga je prioriteiten moeten stellen en kijken hoe je uitkomt, anders haal je het niet. Een ieder zit in een verwachting dat het komend jaar goed zal zijn, maar daar heb ik ook veel vraagtekens bij. Ik probeer mijn best te doen want anders overleef ik het niet.”

TM 

error: Kopiëren mag niet!