Suriname vernietigt-, ontvangt weer nieuwe- en stuurt Covid-vaccins naar Jamaica

“We wachten op komst Pfizer-vaccins, verder moeten we nog afwachten”

Is het ministerie van Volksgezondheid het zicht kwijt op de hoeveelheid voorradige vaccins van diverse merken tegen het coronavirus en op het aantal personen dat zich heeft (dubbel) laten vaccineren, dat zich wil laten ‘boosteren’ en op het aantal niet-gevaccineerde personen? 

Eind oktober werd een partij van zo’n 45.000 (Pfizer) vaccins geschonken aan Jamaica en nog geen twee maanden later wordt een partij (AstraZeneca) vaccins vernietigd, en zeer recent, op 14 december, ontving Suriname van Spanje 64.800 doses (AstraZeneca) vaccins. Andere merken vaccins, Pfizer en Moderna, dreigden begin deze maand ook op te raken. 

Al met al lijkt de gang van zaken rond het verkrijgen van vaccins, het op tijd – voor de vervaldatum – gebruiken van vaccins en in algemene zin rond het op peil houden van het aantal vaccins nogal rommelig te zijn. De vraag kan gesteld in hoeverre het ministerie van Volksgezondheid kennis heeft van, inzicht heeft in, bijvoorbeeld het aantal personen dat zich, om welke redenen dan ook, niet wil laten vaccineren en het aantal personen dat nog gevaccineerd wil worden en of voor een ‘booster’ in aanmerking willen komen. Er zijn al duizenden AstraZeneca-vaccins vernietigd sinds eind oktober, omdat de vervaldatum was verstreken. Maar, ondertussen is er een nieuwe lading gearriveerd met wellicht weer het risico dat ze te lang in de koelkast blijven liggen, simpelweg omdat er te weinig mensen zijn die gevaccineerd willen en moeten worden. Met andere woorden, is er wel een vaccin-voorraad-beleid?

In reactie zegt de directeur van het ministerie van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul, tegen Dagblad Suriname: “We hebben zo’n 200.000 mensen gevaccineerd met AstraZeneca. Met dit vaccin moeten we ook nog velen een booster toedienen. Ook de succesvolle combinatie eerste AstraZeneca en tweede Pfizer kan nu toegepast worden. We moeten wachten op de volgende tranche Pfizer-vaccins die vanuit de VS aan Caricom gedoneerd zijn. Verder moeten we nog afwachten.”

De Nationaal Immunisatie Programma manager monitort en alles wordt door het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG, opgeslagen.”

Het Nationaal Immunisatie Programma was vooralsnog niet bereikbaar om in te gaan op de gang van zaken rond het ‘regelen’ van vaccins en hoe voorkomen kan worden dat mogelijk weer bepaalde vaccins vernietigd moeten worden, omdat te weinig mensen zich melden voor een eerste-, tweede- of booster-vaccinatie. Ook hebben de gezondheidsautoriteiten geen zicht op hoeveel niet-gevaccineerden zich mogelijk toch nog gaan laten vaccineren met het oog op de komst van het Omicron-vaccin.

Een overzicht

Suriname heeft eind oktober een partij van ongeveer 45.000 Pfizer-vaccins gedoneerd aan Jamaica. Jamaica had een schaarste aan vaccins en kon deze niet op de normale manier betrekken. “Op basis van onze huidige voorraden, maar ook op basis van de prospects die er zijn voor de komende periode, hebben wij deze beschikbare hoeveelheid kunnen reserveren voor Jamaica”, zei minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. “Hiermee hebben wij als land getoond dat wij vriendschappen in stand houden, onze positie binnen de regio versterken en solidariteit tonen met landen die over minder vaccins beschikken.” Hij merkte toen verder op dat Suriname in een gezegende positie verkeert om over genoeg vaccins te beschikken. “Omdat ook wij donaties hebben gekregen, is het heel redelijk te doneren.”

Genoeg vaccins

Ja, Suriname had genoeg vaccins. Teveel zelfs, zo bleek twee weken later al. Toen bleek een partij van het AstraZeneca vaccin vervallen te zijn, in totaal ging het om 877 flesjes met het vaccin. De partij werd vernietigd. Op dat moment verklaarde het ministerie van Volksgezondheid, dat eind oktober weer een deel van de voorraad AstraZeneca zou vervallen, van Moderna in december en van Pfizer in februari volgend jaar. Het Sinopharm vaccin is tot 2023 houdbaar.

Het Nationale Coördinatie Team (NCT) zei het jammer te vinden, dat het zover is gekomen. Het ging om meer dan 9.500 doses die vernietigd zijn. “Zonde, dat is heel veel geld,” zei coördinator dr. Javier Asin. “Eigenlijk verwennen we de mensen. We zitten ook in een super de luxe situatie want we hebben veel donaties gehad en hoeven niet ervoor te betalen. U hoeft er ook niet voor te betalen. Daarnaast heeft men een vrije keuze.” 

Minister Ramadhin liet 2 december weten dat Nederland vooralsnog geen AstraZeneca-vaccins meer stuurt, omdat was gebleken dat er weinig belangstelling meer was voor dit vaccin, omdat er andere mogelijkheden waren. Mensen die de tweede of derde prik nog moeten krijgen, kunnen gevaccineerd worden met een ander vaccinmerk, aldus Volksgezondheid.

Paar duizend vaccins vernietigd: “Vaccineren ging te langzaam”

Twee dagen later, 4 december, liet de directeur van het ministerie van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul, weten, dat het vaccineren zo langzaam ging, dat de vervaldata van sommige voorraden vaccins bereikt waren. Nog een paar duizend doses vervallen AstraZeneca-vaccins moesten worden vernietigd. Die dag waren er volgens Sukul ook niet genoeg vaccins van Pfizer en Moderna. Gevreesd werd, dat op den duur alleen Sinopharm nog ter beschikking zou zijn en het gedaan zou zijn met de vrijheid om te kiezen met welk vaccin men gevaccineerd wilde worden.

Soenita Nannan Panday-Gopisingh, voorzitster van de Stuurgroep Covid-communicatie zei: “In Suriname zijn we echt wel verwend geweest dat we konden kiezen. In andere landen krijg je gewoon wat daar beschikbaar is. Die luxe was er in Suriname. Toen we een grote hoeveelheid AstraZeneca beschikbaar hadden hebben de mensen daar helaas geen gebruik van gemaakt. Waardoor we tot dit punt zijn gekomen. Jammer genoeg.”Ook zei ze in reactie op het vernietigen van vaccins: “Maar als men ziet dat we nauwelijks gebruik van vaccins maken, dan zullen we aan het eind van de rij komen te staan.”

Overigens wordt naast de nu ontvangen hoeveelheid AstraZeneca-vaccins uit Spanje, uit de VS een tweede lading van Pfizer verwacht. Gajadhar hoopt dat het tenminste evenveel zal zijn als de eerste lading 140.000 doses.

Na de ontvangst van de ‘Spaanse’ vaccins zei Sukul: “Wij hebben nu Sinopharm, Pfizer en AstraZeneca in voorraad.” Ook zei hij dat AstraZeneca niet alleen voor een eerste of tweede prik gebruikt zal worden, maar ook als boostershot. De campagne om het volk van een derde prik te voorzien is reeds gestart en verlaagt de kans op ziek worden.

PK

error: Kopiëren mag niet!