Minder opnamen in ziekenhuizen door zeer besmettelijke Omicron-variant

De zeer besmettelijke Omiron-variant van het coronavirus lijkt te leiden tot minder ziekenhuisopnamen in vergelijking met andere varianten van het virus. Dat blijkt uit nieuwe onderzoeken uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. De resultaten lijken erop te wijzen dat besmettingen met de Omicron-variant vaker leiden tot relatief milde klachten. Hierdoor zouden besmettingen in vergelijking met andere virusvarianten minder vaak leiden tot ziekenhuisopnamen.

Uit een onderzoek van wetenschappers uit Schotland blijkt dat de kans op ziekenhuisopname bij de Omicron-variant tussen de 30 en 70 procent lager ligt, aldus de Britse omroep BBC woensdag.

Wel blijven de onderzoekers waarschuwen voor de extreem hoge besmettelijkheid van de Omicron-variant, die per saldo alsnog kan leiden tot veel ziekenhuisopnamen.

Het feit dat Omicron milder is dan andere varianten, komt volgens de onderzoekers door eigenschappen van de variant in combinatie met de hoge immuniteit bij veel mensen als gevolg van een eerdere besmetting of vaccinatie.

Ironisch genoeg is de Omicron-variant besmettelijker voor mensen die al een infectie met het coronavirus hebben gehad. De kans op herhaaldelijke besmettingen is dus groter bij de Omicron-variant.

Volksgezondheid Suriname toch bezorgd over toename druk zorg

Het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid maakte woensdag nog bekend, dat de kans groot is, dat de zorg de vraag aan ziekenhuisopnamen en met name opname op de ICU niet meer aan kan. “De ernst van het ziektebeloop bij een Omicron infectie is nog niet bekend. Maar, zelfs als deze mild zou zijn, kan het door de hoge besmettingsgraad toch verkeerd aflopen in Suriname”, aldus Volksgezondheid. 

Ook schreef Volksgezondheid in een woensdag uitgebracht persbericht: “Ervaring leert dat, hoe mild de variant ook is, een bepaald percentage toch ziekenhuis en Intensive Care zorg nodig heeft. Indien de variant zich hier hetzelfde gedraagt als nu in zuidelijk Afrika, Europa en de Verenigde Staten, zal de zorg binnen 1-2 weken de druk niet meer aankunnen. Suriname heeft weinig capaciteit en we hebben niet gemakkelijk toegang tot extra capaciteit in het buitenland. De zorg kan nu bovendien nog minder aan dan in eerdere golven. Door de braindrain en de continue druk vanwege Corona is ons zorgsysteem letterlijk en figuurlijk uitgeput.”

PK

error: Kopiëren mag niet!