In India geboren Leena Nair nieuwe CEO luxe modehuis Chanel

Het luxe modehuis Chanel heeft Leena Nair, een buitenstaander in de branche uit India en al jarenlang executive bij Unilever, gekozen als nieuwe CEO.

Nair zei in een Twitter-bericht dat ze “vernederd en vereerd was om te worden benoemd tot Global Chief Executive Officer van @CHANEL, een iconisch en bewonderd bedrijf”.

Het nieuws maakte woensdag een voorpaginanieuws in India, geboorteland van Nair, waar ze scores ontving van felicitaties en complimenten voor haar aankondiging, een die haar een “serieuze glasplafondbreker” noemde.

De benoeming zit vol met “historische primeurs”, zegt Abhay Gupta, CEO en oprichter van consultancygroep Luxury Connect in India.

“Ik ben opgetogen. Dit is de eerste keer dat een Indiër aan het hoofd staat van een wereldwijd luxemerk, dan ook nog een vrouw, en het is de eerste keer dat een buitenstaander in de mode-industrie is gekozen”, zei hij. Mensen van Indiase afkomst staan ​​aan het roer van een aantal internationale technologie, financiën en andere bedrijven, maar hetzelfde kan niet gezegd worden van luxemerken. 

Hoewel Nair, 52, geen deel uitmaakt van de Parijse modescene, heeft Chanel een breed scala aan producten naast zijn modeontwerpen.

Nair volgt de miljardair mede-eigenaar en voorzitter van het particuliere Chanel, Alain Wertheimer, op als CEO. Hij is een kleinzoon van de mede-oprichter van Chanel, Pierre Wertheimer, en blijft wereldwijd uitvoerend voorzitter van het modehuis.

In een persbericht zei Chanel dat de keuze van Nair “het succes op lange termijn als een privébedrijf verder zal verzekeren”. Ze zal eind januari in haar nieuwe rol beginnen en in Londen werken, aldus het bedrijf.

De Britse consumentengoederengigant Unilever omschrijft Nair als de eerste vrouw, de eerste Aziatische en de jongste chief human resources officer ooit. Ze trad in 1992 in dienst bij Unilever in India en klom op in de gelederen door al vroeg tijd door te brengen in de fabrieken van het bedrijf.

Nair zal in januari in haar nieuwe rol stappen. Haar benoeming wordt thuis gezien als een teken van de groeiende status van Indiase zakenleiders, vooral vrouwen.

In haar posts op social media heeft Nair de in India geboren voormalige CEO van PepsiCo, Indra Nooyi, beschreven als een vriend en mentor. Nair zelf werd onlangs bekroond met de prijs Great British Businesswoman Role Model of the Year.

Nair is getrouwd met financieel ondernemer Kumar Nair en heeft twee zonen.

error: Kopiëren mag niet!