“Tijd met kinderen door brengen heel belangrijk”

Uiteindelijk draait het om kwaliteit en niet om kwantiteit

Velen zullen het ermee eens zijn, dat quality time met de kinderen heel belangrijk is voor hunontwikkeling. Maar in de praktijk staan veel ouders voor de uitdaging werk en het gezin te combineren. Vaak genoeg krijgen ouders het gevoel dat ze niet genoeg tijd besteden aan hun kinderen. De redactie van Dagblad Suriname enkele moeders hoe belangrijk zij het vinden om tijd door te brengen met hun kinderen en of hun schema dat ook toelaat.

Wat moeders zeggen:

Lindsey: “Ik vind het belangrijk, omdat ze niet altijd klein blijven. Mijn schema laat hetgelukkig ook toe.” Suwinna: “Mijn schema laat het niet toe. Als verpleegkundige die wisselend werkt ben ik vaak op als ik thuis ben. Maar desondanks ben ik, als ik thuis ben meer bezig met de kids dan wat anders. Ze mogen me moe maken tot 20.00 uur, indien ik thuis ben. Daarna wil ik wel me eigen ademruimte. Het is zwaar, maar dat is moeder zijn nog te meer als ze nog op de basisschool zitten en het begin van het onderwijs nog moeten snappen. Je geeft gewoon alles als moeder. Als ze ouder zijn zullen ze je inzet wel snappen.”

Bojoura: “Ik vind het heel belangrijk dat we tijd doorbrengen met de kinderen. Behalve dat ze niet voor altijd klein blijven, maar ook dat ze zich geliefd voelen. Niet altijd laat m’n schema het toe om een spelletje te spelen of zo, maar ik probeer wel elke dag een babbeltje te hebben met ze.”

Ruan: “Ik vind het sowieso heel erg belangrijk. Maar tijd moet je maken. Ik werk full time (8.00 – 16.00 uur) en ga naar school (6.00 – 21.00 uur). Mijn man werkt in shiftverband. Daarnaast ook nog een heel huishouden die ik moet draaien. Het is niet elke dag hetzelfde, maar ik doe wel mijn best om elke dag tijd door te brengen met ze. Ze groeien zo snel dus ik wil zoveel mogelijk genieten.”

Reshma: “Tijd doorbrengen met een kind is heel belangrijk. Ik werk fulltime, daarnaast compleet huishouden. We moeten het allemaal daarbinnen doen: stevige knuffels, spelletjes, huiswerk, lessen tussendoor. En als het lukt, iets buiten. Wij hebben veelal van die kleine momenten.”

Ouders hoeven zich niet schuldig te voelen

Na een langlopend onderzoek hebben Amerikaanse wetenschappers geconcludeerd dat de hoeveelheid tijd die ouders met hun kinderen tussen de drie en elf jaar doorbrengen, vrijwel geen invloed heeft op hoe kinderen zich ontwikkelen. Daarbij is gekeken naar de prestaties, het gedrag en emotionele welzijn van de kinderen. Met deze studie hopen ze het schuldgevoel bij de ouders te verminderen. Maar dit wil echter niet zeggen dat tijd doorbrengen met de kinderen niet belangrijk is. Zo blijkt uit veel andere onderzoeken dat voldoende liefdevolle aandacht van ouders een positief effect heeft op kinderen. En dat bijvoorbeeld voorlezen, samen eten of goede gesprekken voeren heel waardevol kan zijn voor de ontwikkeling van je kind. Het Amerikaans onderzoek toont alleen aan dat de hoeveelheid tijd niet het allerbelangrijkste is. Melissa Milkie, socioloog aan de universiteit van Toronto geeft als advies aan ouders: “Maak je niet zo druk om de hoeveelheid tijd, maar besteedt de momenten die je samen hebt optimaal, want uiteindelijk draait het om kwaliteit en niet om kwantiteit.”

SK

error: Kopiëren mag niet!