Politici roeren zich rondom HPSG overeenkomst

De regering die met een verklaring gehoor heeft proberen te geven aan de steeds luider wordende roep naar inzage in de energie opkoopovereenkomst met Hybrid Power System Group (HPSG) is volgens buitenparlementair politica Angelic Del Castilho daar niet in geslaagd. De deal met het Deense bedrijf is wat de voorzitter van DA’91 betreft nog in even mistig vaarwater als voor de verklaring.

“Wollig” noemt Del Castilho de uitleg. De overeenkomst, waarbij HPSG 100 megawatt per jaar voor de duur van 25 jaren lang zal leveren aan Suriname voor een tarief van U$D 0.11 per KWh is voor de politica reden om alert te blijven. Zij wijst op vergaderingen die zijn aangevraagd vanuit de zijde van de oppositionele partijen NDP en BEP in De Nationale Assemblée (DNA). “Ook wij hebben een brief gestuurd voor interpellatie”, reageert Del Castilho, die opmerkt dat het de taak is van DNA-leden om op te komen voor het volk. Daarbij noemt zij ook de kanttekeningen die de voorzitter van de NPS, Gregory Rusland, voorafgaand aan de overeenkomst met de Denen maakte.

De voorzitter van DA’91 vindt, dat het vrij stil is geworden rondom dit onderwerp. Zij onderstreept het belang van deze overeenkomst waarbij Suriname voor 25 jaar lang voor 2.5 miljard per jaar aan gebonden zal zijn. “De verklaring is geen antwoord op de 10 vragen die wij eerder gesteld hebben”, verduidelijkt Del Castilho.

Volgens haar is dit een zaak die in DNA verband besproken moet worden.

Ook noemt zij het opmerkelijk dat “de wereld de handen van dit bedrijf aftrekt, het advocatenkantoor waar zij naar verwijzen heeft aangegeven dat ze niets te maken heeft met de overeenkomst, ook de andere bedrijven waarnaar verwezen is hebben erop gestaan dat hun naam niet gebruikt wordt. Met andere woorden, iedereen neemt afstand hiervan. Het is geen koek en ei”, besluit Del Castilho haar reactie ten aanzien van HPSG.

NPS

De voorzitter van de NPS, Gregory Rusland, brengt in herinnering dat hij de kwestie HPSG al in een heel vroeg stadium nationaal aan de kaak stelde in het parlement. In een presentatie heeft hij als eerste zijn kanttekeningen publiekelijk bekend gemaakt. “Ik ben hiermee in DNA begonnen en heb om opheldering gevraagd.” Rusland zegt dat zijn partij vraagtekens heeft, vooral bekeken vanuit de mogelijkheden die zullen ontstaan voor Suriname in het kader van alternatieve energieopwekking, waarbij dit goedkoper kan zijn dan de U$D 0.11 cent. “Je kan stellen dat men met deze deal alternatieven voor goedkopere energie uitsluit.”

Als je voor 25 jaar garandeert energie van dit bedrijf af te nemen betekent het dat alternatieven de kop in worden gedrukt.” Ook stelt Rusland eerder te hebben aangegeven dat men in Guyana bezig is met een ‘gas to energy’ project waarbij men naar $0.06 en mogelijk zelfs $0.03 cent per KWh gaat. “Als dat de optie is voor Suriname en we nu al een deal maken voor 25 jaar voor U$D 0.11 cent dan betekent dat wij in de toekomst niet met een overeenkomst kunnen komen voor $0.06 cent omdat Suriname al de garantie heeft gegeven dat zij alles voor U$D 0.11 zullen afnemen. “Op basis hiervan zeg ik, Suriname, heroverweeg de overeenkomst en draai het terug zodat wij alternatieven de gelegenheid geven om zich te ontwikkelen.”

Ook merkt Rusland op dat deze zaak nog aan de orde komt in het parlement. “Wij gaan het goed moeten bespreken want het heeft gevolgen voor 25 jaar”, aldus de voorzitter van de NPS.

RB

error: Kopiëren mag niet!