Neppe Facebook klokkenluider veroordeeld door Kantonrechter

Nanhkoesingh, Newalsing die op Facebook een uitzending heeft, meende Faried Piekhan die het radio- en televisieprogramma Kal Aaj Aur Kal (Kaak) presenteert op de korrel te moeten nemen. Nanhkoesingh heeft in zijn uitzending schaamteloos een serie onjuiste en onbetamelijke uitspraken gedaan over Pierkhan. Dit presenteerde hij in een videoboodschap in januari 2021 onder de titel “Faried Pierkhan zojuist verbaal uitgekleed door Nankoesingh, wegens hypocrisie”. 

Zo beweerde Nanhkoesingh, dat Pierkhan 6 of 7 salarissen heeft, drie agenda’s en drie gezichten en dat Pierkhan een vrouw zou hebben lastig gevallen toen hij nog minister van Buitenlandse Zaken was. Eveneens beweerde Nanhkoesingh, dat Pierkhan tijdens zijn ministerschap Bouterse zou uitleveren aan de Amerikanen. In zijn drang naar het verstrekken van leugens stelde Nanhkoesingh dat de telefoonrekening van RBN (Rapar’s Broadcasting Network) door de Staat Suriname wordt betaald. Nanhkoesingh beweerde daarnaast dat Pierkhan op een huwelijk van de familie Sital te Pad van Wanica de huidige president Santokhi vies en vuil had uitgescholden. “Lanti heeft je operatiekosten van je heup betaald in Amerika”, beweerde Nanhkoesingh ook.

Pierkhan pikte deze grove leugens niet een spande via zijn advocaat Chandra Algoe een kort geding aan tegen Nanhkoesingh. Hierbij bleek, dat Nanhkoesingh geen van deze beweringen met enig bewijs kon staven. Nanhkoesingh kwam steeds met het voorstel dat de rechter andere mensen moet horen zodat zijn stellingen bewezen kunnen worden. Dat is natuurlijk geen verweer waar de Kantonrechter iets mee kan en het werd al gauw duidelijk dat Nanhkoesingh alleen leugens had verkondigd. 

Nanhkoesingh is dan ook veroordeeld om binnen 48 uur na de uitspraak van de Kantonrechter een videoboodschap te posten waarin hij in beeld te zien is met zijn volledige naam en aangeeft dat alle leugenachtige berichten door hem zijn verzonnen en/of gefabriceerd en dat hij duidelijk verstaanbaar zegt:

“De door mij geposte videoboodschap die in ieder geval sedert 03 januari 2021 op het internet circuleert bevat leugenachtige uitlatingen en valse beschuldigingen aan het adres van dhr. Faried Pierkhan. Er zijn er geen aanwijzingen dat Dhr. Faried Pierkhan ooit een vrouw heeft lastig gevallen. Ook is het bezijdens de waarheid dat dhr. Faried Pierkhan tijdens zijn ministerschap dhr. Bouterse zou uitleveren aan de Amerikanen. Eveneens is het een leugen dat de telefoonkosten van RBN (Rapar’s Broadcasting Network) door de regering van Suriname wordt betaald. Ook is het een leugen dat dhr. Faried Pierkhan op een huwelijk van de familie Sital te Pad van Wanica de huidige president Santokhi vies en vuil had uitgescholden. Daarnaast neem ik ook mijn woorden terug en verklaar dat het niet juist is dat Lanti de operatiekosten van de heup van dhr. Faried Pierkhan heeft betaald in Amerika. Ik ben mij ervan bewust dat ik dhr. Faried Pierkhan bijzonder veel onrecht heb aangedaan en bied mijn oprechte verontschuldigingen voor alle ongerief die door mijn handelingen zijn ontstaan”. 

Daarnaast moet hij wegens immateriële schade aan Pierkhan betalen US$ 500 en de advocaatkosten groot US$ 2.160 en de proceskosten SRD 500.

Pierkhan is content over dit vonnis en wijst erop, dat iedereen tegenwoordig zichzelf een presentator waant, waarbij zij denken dat sensatie het belangrijkste is, zonder te onderzoeken of zij de waarheid verkondigen of, zoals in dit geval, doelbewust onwaarheden verkondigen om een ander te schaden. Dit mag nimmer geaccepteerd worden in een rechtsstaat.

“Deze zogeheten Facebook uitzendingen staan ook niet onder controle van de Telecommunicatie Autoriteiten zodat elke gek een uitzending kan maken of een videoboodschap kan posten”, zegt Pierkhan.

error: Kopiëren mag niet!