“Het gevoel om vuurwerk af te schieten komt maar niet”

Vuurwerk afsteken gaat niet zo geweldig zijn als voorheen, zeggen enkele burgers tegenover de krant. “We leven in een moeilijke periode waarin wij het nog net kunnen redden. Om vuurwerk te gaan kopen is helemaal geen goed idee”, zegt Kemp.

“Als normaal, hoe het ons van kleins af geleerd is, ga ik wel een kleine pagara afschieten, maar die andere dingen komen niet er bij.” Kemp heeft kinderen, maar heeft vorig jaar ook niet echt het gevoel gekregen vuurwerk af te schieten. “Je ziet dat het gevoel bij de kinderen veranderd is. De situatie heeft een ieder veranderd en alle dingen waaraan wij gewend waren afgenomen van ons. Het geld hebben we nodig om noodzakelijke dingen te betalen. Het lijkt alsof juist in december en januari je helemaal geen cent op zak hebt. Je gaat meer inkopen moeten doen, de stroom- en waterrekening die je iedere keer verrassen ondanks dat je bezuinigt en ook de prijzen van levensmiddelen.”

Mantje, die een winkel heeft, geeft aan dat hij het ook niet ziet zitten om veel vuurwerk aan te schaffen. “Normaal heb ik zes kasten vol vuurwerk, maar vorig jaar had ik net drie kasten en dit jaar houd ik het op twee, want ik zit nog met vuurwerk van vorig jaar. Je ziet dat de klanten het willen kopen, maar ze kijken eerst wat nodig is. De prijzen zijn ook niet als vroeger, dus je gaat doen wat in het belang is van jou en je gezin. Ik draai een winkel, dus ik ga het proberen als enkelen toch nog geïnteresseerd zijn, maar om eerlijk te zijn het gevoel dat er een paar jaren terug was, krijg je niet meer zo makkelijk. Ik was toentertijd zelfs uitverkocht met die zes volle kasten waarbij ik zelfs moest aanvullen en lachende klanten die zelfs op oud of nieuw nog wat komen afschieten en met mij drinken. Maar, dat zie je niet meer en verwacht ik ook niet”, zegt  Mantje. 

“Maar, het verlangen blijft er. Ik ben al jaren in Suriname en heb hier ook de schoolbanken bezocht, dus ik weet waarover ik het heb.”

Edo zegt, dat hij wel af gaat schieten. Hij is veertien jaar oud en heeft flink gespaard. “Ik ga niet met al mijn geld bombels kopen, maar net een paar. Genieten met mijn vrienden ga ik nog doen, maar mama helpen is op de eerste plaats.”

TM

error: Kopiëren mag niet!