Boorbedrijven positioneren zich voor grote kansen in Suriname-bekken

Het Suriname-Guyana-bekken is momenteel een grote operationele arena voor diepwater spelers Maersk Drilling en Noble Corporation. De bedrijven willen deze positie uitbreiden door te fuseren tot een offshore boorbedrijf van wereldklasse, volgens S&P Global Platts, meldt de nieuwswebsite OilNow.

Grote ontdekkingen

Het Guyana-Suriname Basin is een opkomend diepwater arena voor de noordkust van Zuid-Amerika. Een groep onder leiding van ExxonMobil heeft in Guyana meer dan 20 grote ontdekkingen gedaan, goed voor het equivalent van ongeveer 10 miljard vaten olie. Het consortium heeft één ontwikkeling in productie. Een tweede wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2022 en verder bevinden zich twee tot drie meer in de ontwerpfase of constructiefase. Bovendien hebben TotalEnergies en Apache vier grote ontdekkingen gedaan in Suriname, hoewel hun specifieke ontwikkelingsplannen nog in studie zijn. Apache zei vorige week, dat het de stroming tests bij het Sapakara Zuid-evaluatie punt en de boorresultaten van de Bonboni-exploratieput in Suriname, op Blok 58, met succes heeft voltooid.

Fuseren

Noble heeft momenteel vier gecontracteerde diepwater boorschepen die actief zijn in Guyana. Het bedrijf tekende onlangs een deal voor een boorschip met Apache in Suriname voor één bron en twee bron opties. Maersk heeft momenteel twee Surinaamse diepwater platforms en één in Guyana.

“Wat Noble en Maersk doen is logisch”, zegt David Mullen, CEO van Shelf Drilling. De bedrijven willen deze positie uitbreiden terwijl ze fuseren tot een offshore boorbedrijf van wereldklasse. De aandeelhouders van Noble en Maersk hebben elk 50% in de gecombineerde entiteit, die de naam Noble Corp. zal krijgen met het hoofdkantoor in Houston, Texas (VS). De aandelen zullen zowel op de New York Stock Exchange als op Nasdaq Copenhagen worden genoteerd. Tegen 2023 en daarna zou het vrije kasstroom rendement van de gecombineerde boorbedrijf ongeveer $ 375 miljoen moeten zijn.

Suriname kan half miljoen barrels per dag leveren met huidige vondsten 

Suriname zal naar verwachting Guyana volgen met de snelle ontwikkeling van zijn offshore olievelden. Het Noorse onafhankelijke energie onderzoeks- en business intelligence-bedrijf Rystad Energy ziet de output van ons land de komende jaren het hoogtepunt van een half miljoen vaten per dag bereiken, op basis van de ontdekkingen die tot nu toe zijn gedaan.

SAM

error: Kopiëren mag niet!