PAHO-directrice Etienne: “Geen paniek vanwege nieuwe Omicron-variant” – Omicron opgedoken in Brazilië

Terwijl deskundigen werken aan een beter begrip van de nieuwe door de WHO aangewezen “zorgwekkende variant”, Omicron, riep de directrice van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), Carissa F. Etienne, op tot meer vaccinatie en volksgezondheidsmaatregelen om de best mogelijke bescherming tegen het virus te waarborgen.  

De PAHO-directrice, die aandrong op geen paniek, benadrukte dat er nog veel onbekend is en dat het nog enige tijd zal duren voordat de studies zijn afgerond. Tot die tijd “is het niet duidelijk of Omicron besmettelijker is dan andere varianten, of dat het ernstigere ziekten veroorzaakt,” zei ze donderdag in een persconferentie.

In de Pan-Amerikaanse regio, waar de afgelopen week 753.000 nieuwe Covid-besmettingen en meer dan 13.000 sterfgevallen werden gemeld, is Omicron tot nu toe ontdekt in Canada en Brazilië. “Maar, het is waarschijnlijk dat andere landen deze nieuwe variant spoedig zullen detecteren”, aldus Etienne.

Hoewel PAHO alle varianten in de regio blijft volgen, blijft Delta voorlopig de overheersende variant in de Pan-Amerikaanse regio.

Dr. Etienne benadrukte, dat met iets meer dan de helft van de mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied die volledig tegen Covid-19 gevaccineerd zijn, “onze regio bijzonder kwetsbaar blijft”.

“Ongelijkheid op het gebied van vaccins beschikbaarheid verlengt de Covid-crisis, en dit is precies wat we zien met de komst van Omicron”, zei Dr. Etienne.

Zij riep de regeringen op om de volksgezondheidsmaatregelen, zoals het dragen van maskers, te handhaven en hun surveillance-inspanningen te verdubbelen, “hoe meer Covid-19 circuleert, hoe meer mogelijkheden het virus heeft om te muteren en te veranderen”, voegde zij eraan toe.

In de afgelopen week zijn de Covid-19-gevallen stabiel maar hoog gebleven in de VS en Canada en gedaald in Mexico. Ook in de meeste landen in Midden-Amerika zijn dalingen te zien.

Ondertussen zijn de gevallen gestaag toegenomen in landen van de Zuid-Amerikaanse kegel en zijn ze versneld in het Caribisch gebied, de Kaaimaneilanden en in Anguilla.

error: Kopiëren mag niet!