Landbouwer Matau teelt biologisch

Landbouwer Matau Bramanand zegt zich staande te houden door niet in dure zaken als kunstmest te investeren, maar voor de benadering op natuurlijke basis, biologisch, te kiezen. “Ik koop geen kunstmest”, zegt de landbouwer uit het district Wanica. Bramanand gebruikt ook geen pesticiden, maar zet bladeren in die functioneren als bio pesticiden.

Hij merkt op geen investeringen te hoeven doen om insecten te bestrijden. De landbouwer zegt, dat er soms wel bio middelen moeten worden aangeschaft, zij het op beperkte schaal. Onlangs behaalde hij nog de derde plaats tijdens de door Stichting Duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname (d’ONS) georganiseerde wedstrijd meest duurzame landbouwer.

Bramanand maakt gebruik van een koe die naast melk, ook urine en mest levert voor de groei van de planten. “Met dit soort middelen probeer ik de bodem gezond te houden”, licht de landbouwer toe, die ook is aangesloten bij de Eastern Caribbean Trading Agriculture Development Organization (ECTAD).

Hij wijst op het belang van een gezonde bodem. Producten als kousenband, peper en soekwa worden momenteel geproduceerd zonder giftige middelen te gebruiken. “Op dit moment zijn de peperbomen nog klein en wordt er wekelijks 1.5 emmer geplukt.”

Voor kousenband zijn dat vier bundels op weekbasis. Kijkend naar de grote regentijd merkt Bramanand tot besluit op, dat het in die periode altijd moeilijk is voor de landbouwer. “Want dan heb ik wel last van het overtollige water.”

RB

error: Kopiëren mag niet!