Burgers niet eens met terugbrengen avondklok naar 9 uur ‘s avonds

De  regering heeft zondagmiddag bekendgemaakt, dat de avondklok teruggebracht wordt naar negen uur ’s avonds. “Dit besluit is op basis genomen van het onverantwoord gedrag van mensen die breidelloos festiviteiten organiseren en de horecasector die muziekformaties op de terrassen toestaan.” Dit gaf minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin tijdens de Covid-19-persconferentie zondag aan. De redactie van Dagblad Suriname vroeg enkele burgers wat zij van dit besluit vinden.

Helio geeft aan dat dit besluit op niets slaat. “Dit besluit is genomen nadat de regering al gefeest heeft op 25 november. Lockdown gaat niet werken als al de grenzen open staan. Corona verspreidt zich niet alleen ’s avonds. Je kan geen avondklok zetten om negen uur ’s avonds, maar dan is jouw luchtverkeer wel open. Het gevaar zit in het buitenland, want van daaruit komt de nieuwe variant. Als de lockdown nu om negen uur is, gaan de meeste mensen niet meer willen vaccineren, want al laat je je vaccineren, dan nog mag je niet over straat.” 

“Ik weet niet of het terugbrengen van de lockdown naar 21.00 uur het gewenste resultaat zal opleveren en dat is het moeilijk maken voor de mensen om in grote groepen te feesten”, zegt Jonathan. Volgens hem schort er teveel aan de handhaving en ook stelt hij dat de politie in sommige gevallen gewoon niet optreedt.

Naomi stelt dat iedere keer wanneer de lockdown vervroegd wordt, de straten juist drukker lijken te worden. Het is volgens haar lastig voor de samenleving en ook voor het bedrijfsleven die hun openingstijden iedere keer moeten aanpassen. “Aan de ene kant is het goed, want dan kunnen mensen minder laat rondhangen. Maar aan de andere kant, laat de mensen maar gewoon doen wat ze willen vind ik. Als ze overal gaan en ziek worden is het hun risico, ze weten wat de gevaren zijn. Als ze niet willen luisteren zullen ze de gevolgen wel gauw genoeg merken. Het is eigenlijk ook niet eerlijk, omdat andere mensen netjes thuis blijven of misschien blijven ze niet thuis, maar houden zich wel aan de Covid-maatregelen en dan worden die gestraft.”

Genelia stelt, dat wanneer de uitgaansgelegenheden sluiten, er meer illegale feestjes ontstaan. “Als bars, cafés en restaurants sluiten gaat men zich meer gaan verzamelen langs de wegen. Wat is het nut van een avondklok als het merendeel van de samenleving zich overdag op straat bevindt? In de avond is iedereen bijna thuis, met uitzondering van degenen die uit huis gaan om te wandelen of feestjes houden.”

Atish laat weten, dat hij het verschuiven van de lockdowntijden heel erg lastig vindt. “De mensen die deel uitmaken van de regering mogen tijdens de lockdowntijden wel over straat, zij mogen wel genieten. Maar, wij als burgers mogen dat niet. Vooral hoe de feestdagen naderen hebben zij dit besluit genomen. Maar wij willen ook wat vrijheid, om bijvoorbeeld bij onze familie te zijn. Het is wel lastig voor ons als burgers, maar uiteindelijk bepaalt de regering.”

Heel veel burgers zijn het niet eens met dit besluit van de regering, omdat de regering nimmer heeft kunnen bewijzen of de avondklok daadwerkelijk effectief is gebleken. Ook is een avondklok volgens de burgers niet voldoende om het virus in te dammen. Mensen voelen zich beperkt in hun bewegingsvrijheid. Velen houden zich echter ook niet meer aan de lockdowntijden. Men is de lockdown die sinds medio maart 2020 is ingesteld al immers beu. Er zal dus veelal gekeken moeten worden naar andere manieren om het virus in te dammen. De burgers hopen daarom dat de regering ook naar hun stem zal luisteren en ook suggesties van hen zal aannemen.

SK

error: Kopiëren mag niet!