Feestgewoel losgebarsten

Er is bij de minister van Volksgezondheid bezorgdheid rondom ontwikkelingen die gaande zijn in Suriname in relatie tot covid-19. Maar het mediateam zegt dat het er positief uitziet, maar dat we alert moeten zijn. Er zijn veel feesten gehouden in het weekend waarvan de bewijzen te zien zijn op social media. Maar wie zijn oor te luister heeft gelegd in zijn buurt, die moet geweten hebben dat overal in de straten luide muziek heeft gespeeld. Er zijn grote feesten gehouden met tientallen en soms meer dan honderd bezoekers. Er circuleren al op social media beelden van dansende Surinamers in discotheken, waarbij niemand een mondkap om heeft. Het is daarbij wel niet duidelijk of de beelden dateren uit de covid-periode of niet. Ook zijn er hardnekkige berichten in de media dat hoge ambtenaren die verantwoordelijkheid hebben in het handhaven van de orde, ook in verband met covid-19, zelf participeren aan dancings en feesten. In elk geval zijn er in het weekend feesten gehouden in Suriname, waarbij er zichtbaar grote groepen mensen aanwezig waren op niet al te grote plekken. Er zijn ook feesten met veel mensen achter gebouwen en woonhuizen gehouden. Ook is bekend geworden dat bepaalde dancings boetes hebben gehad van de covid-inspectieteams. Opvallend is wel dat het om lage boetes ging van SRD 10.000. De regering heeft de situatie in Suriname uit de doeken gedaan. Het is wel duidelijk in de samenleving dat er zelfs in de kringen van de regering, er geen eenduidig handelen waar te nemen is wanneer het gaat om de naleving van de coronaregels. Het lijkt er wel op dat de Surinaamse samenleving er van uitgaat dat corona in Suriname voorbij is. Deze houding hebben we al enkele keren meegemaakt en telkens hebben we dan een golf kort erna gehad. De minister van Volksgezondheid heeft laten blijken dat (huis)feesten hebben geleid tot besmettingen. In Suriname is de vierde golf al gaan liggen, maar het is nog altijd op een niveau dat niet als laag kan worden bestempeld. Er zijn nog steeds doden als gevolg van covid-19. Er zijn zelfs gevallen waar mensen zijn doodgegaan en achteraf werd vastgesteld dat men vanwege corona is gestorven. Door de gezondheidsautoriteiten is al medegedeeld dat een vijfde golf er aan zit te komen. Deze vijfde golf zou volgens de voorspellingen hoger moeten zijn dan de vorige. Dat is een zeer zwarte voorspelling. Ondertussen zien wij dat in het tripartiet akkoord overheid, bedrijfsleven en vakbeweging alle drie pleiten voor het maken van regels zodat bedrijven en werknemers weten waar ze aan toe zijn. Tegelijk zien we in Nederland een verergering van de situatie optreden. Nederland heeft nu te maken met een crisis in de gezondheidszorg waar de reguliere zorg zwaar onder druk is komen te staan. Noodzakelijke operaties, zoals die voor kankerbehandelingen, moeten worden uitgesteld, omdat de zorg van covid-19 patiënten voorkeur krijgt. Ondertussen kan de situatie van patiënten gaan verergeren. Nederland heeft nieuwe maatregelen ingevoerd voor huisbijeenkomsten en de horeca. Ook is wetgeving in overweging, maar deze stap is een grote waarvoor in de samenleving zowel voorstanders als tegenstanders zijn. Het is met covid-19 een zeer zorgelijke situatie in de wereld. Het is duidelijk dat er een ongelijkheid is in de wereld tussen de landen wat betreft de vaccinatiegraad. De wereld zit al bijna 2 jaar gevangen in een pandemie waarop het geen grip kan krijgen. De minister van TCT geeft aan dat hij er niet aan denkt om het luchtruim te sluiten. In Nederland is nu weer een variant gemeld die bekend is onder de naam omikron. Deze variant is in zuidelijk Afrika ontstaan, waarschijnlijk omdat niet veel mensen daar nog zijn gevaccineerd. De WHO heeft hem het stempel ‘zorgelijk’ gegeven. Uit onderzoek is gebleken dat de omikronvariant besmettelijker is dan andere varianten. omikron is de vijfde coronavirusvariant die wordt aangewezen als ‘zorgelijk’. Eerder gebeurde dat met de alfa-, bèta-, gamma- en deltavariant. Of de vaccins effectief zijn tegen de omikronvariant valt nog niet te zeggen. Er is nog te weinig onderzoek gedaan omdat de nieuwe variant nog niet veel voorkomt. 

Er is in Suriname enige kritiek geweest op het verlagen van de drempel voor het personenverkeer uit Nederland. Die bezwaren zouden nog moete bestaan temeer gelet op de situatie in Nederland. Voor Surinamers is sinds kort ook een versoepeling van de reisregels naar Nederland, waar zelfs de quarantaineregels niet meer golden. Intussen was in Suriname ook bekend dat negatief geteste Nederlanders achteraf bleken positief te zijn. Al met al blijft het een zorgelijke situatie, ook met vertrekkende zorgpersoneel en medici. Suriname moet een langdurige arbeidsmigratiebeleid formuleren om een aanhoudend tekort in Suriname op te lossen. Dit beleid moet gericht zijn op de zorg- en medische sector, maar ook in de andere sectoren waarin we tekorten hebben. We denken dan bijvoorbeeld aan de landbouwsector die maar niet van de grond komt. Wel moeten we ervoor zorgen dat mensen niet slecht worden behandeld in Suriname. De tekenen wijzen erop dat Suriname zwaar zal blijven lijden onder de coronacrisis in de wereld totdat het virus verdwijnt of er een kuur daarvoor wordt gevonden. Het heeft voornamelijk te maken in Suriname met slecht bestuur en dat de regels niet in gelijke mate voor iedereen geldt.       

error: Kopiëren mag niet!