Een deels schoon stadscentrum Paramaribo met dank aan 46 jaar Staatkundige onafhankelijkheid

Het is helaas een terugkerend fenomeen: zodra er iets bijzonders te vieren valt, zodra buitenlandse gasten Suriname en hoofdstad Paramaribo vereren met een veelal kortdurend verblijf zoals rond de viering van de Staatkundige onafhankelijkheid of een officieel werk- of staatsbezoek van een of andere president, wordt met name het centrum van Paramaribo even snel ‘schoongemaakt’.

Bizar

Ook nu weer, de dag en avond voor de viering van 46 jaar Staatkundige onafhankelijkheid zijn medewerkers van het onderdirectoraat Afvalbeheer van het directoraat Openbaar Groen en Afvalbeheer van het ministerie van Openbare Werken (OW) aan het werk gezet met onder andere bezems, harken en brushcutters om een paar straten in het centrum snel schoon te vegen. Deze ad hoc schoonmaakactie werd door OW de dag voor 25  november in een persbericht trots bekendgemaakt. In dat bericht stelt de onderdirecteur van Afvalbeheer, Jason Gummels, dat tijdens de Srefidensi-periode “veel toeristen naar Suriname afreizen”. “Een groot deel van deze duizenden reizigers maakt dagelijks gebruik van het uitgaanscentrum.” 

Een bizarre redenering. Immers, weet de heer Gummels niet dat Suriname al sinds maart vorig jaar gebukt gaat onder een of andere Covid-pandemie? Weet de heer Gummels niet dat er al zo’n anderhalf jaar amper toeristen naar Suriname komen?

Maar goed, leuk en aardig hoor om delen van het stadscentrum weer eindelijk eens een beetje schoon te maken. Het ware echter beter en toe te juichen wanneer dat op meerdere momenten in het jaar zou gebeuren en niet alleen in verband met speciale dagen, speciale aangelegenheden en ook niet voor die vermeende duizenden toeristen. Willen de lokale bewoners ook niet graag een schoon centrum waarin ze op een prettige manier hun inkopen, hun boodschappen en of een kopje koffie of Parbootje kunnen drinken? Ook de lokale bewoners willen niet iedere dag geconfronteerd met allerlei rotzooi op de straten in het centrum van Paramaribo en van afval uitpuilende stinkende afvalbakken?

Dan hebben we het nog niet eens over de looppaden/trottoirs vol gaten, kuilen en scheefzittende en opstekende stoeptegels. Want die blijven tijdens de ‘grote schoonmaak’ onaangeroerd. Neen, OW lijkt geen oog te hebben voor mensen met een beperking, slechtzienden, mensen in een rolstoel, etcetera. Voor hen is het stadscentrum nog steeds een rampgebied, ondanks her en der een paar verbeteringen, een paar aanpassingen.

Juffrouw spreekt leerlingen vermanend toe….

Overigens sluit OW haar persbericht af met de woorden: “De gemeenschap wordt op het hart gedrukt netter om te gaan met hun afval. Voor een duurzame aanpak is bewustwording van de burger nodig, in die zin dat men geen afval op straat gooit.” Het lijkt wel of de juffrouw haar leerlingen vermanend in de klas toespreekt. De woorden van OW zijn slechts clichés. 

Het is eigenlijk een schande, dat de autoriteiten nu weer een speciale dag misbruiken om even wat te vegen, te harken en te brushcutteren, omdat er een handjevol gasten uit Nederland en Frans-Guyana en een aantal ambassadeurs zijn om een defilé en een parade te aanschouwen onder allerlei zogenoemde Covid-protocollen en in een ‘veiligheidszone’ die verboden is gebied is voor de gewone Surinamer.

Hou centrum constant schoon

Hou het mooie centrum van de hoofdstad van Paramaribo constant schoon – immers, na een schoonmaakactie is het stadscentrum binnen een mum van tijd weer ontsierd door rotzooi overal – en beperk schoonmaakacties niet alleen tot die paar speciale dagen en momenten in een jaar om vooral een paar buitenlandse gasten ‘te plezieren’.

PK

error: Kopiëren mag niet!